Járványhatás: a cseheknél is gyengélkedik a turizmus

Európa-szerte veszteségesek a fővárosok az elmaradó külföldi turisták miatt, Prágában is ez a helyzet.

Magyar Nemzet
2020. 08. 08. 19:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hasonlóan mínuszos eredményeket produkál a csehországi turizmus, mint itthon: a külföldi vendégek hiánya rányomja a bélyegét a nyári forgalomra, amit a belföldiek nem tudnak pótolni.

A csehországi turisztikai szálláshelyeken a második negyedévben összesen 988 ezer vendég szállt meg, ami éves összehasonlításban 82,9 százalékos csökkenést jelent – közölte a Cseh Statisztikai Hivatal Prágában.

A veszteség minden szinten mutatkozik:a vendégéjszakák száma hasonlóan magas, több mint nyolcvanszázalékos visszaesést mutatott tavasszal, amikor a koronavírus-járvány következtében országos korlátozások fékezték az idegenforgalmat. A legsúlyosabban érintett régió Prága volt, ahol az elszállásolt turisták száma a második negyedévben 93,6 százalékkal volt alacsonyabb, mint a tavalyi év hasonló időszakában – ebben is hasonló a tendencia a Magyarországon vagy például Ausztriában tapasztaltakhoz képest, ahol ugyancsak a fővárosok szenvedik el leginkább a vendéghiányt.

Nincs vendég, nincs munka. Prágához hasonlóan Budapest és Bécs is szenved a forgalom elmaradása miatt
Fotó: Havran Zoltán

A külföldi turisták által leginkább kedvelt Prágát a második negyedévben csak 138 ezer idegen kereste fel, ami 94 százalékos csökkenés az előző évhez viszonyítva. A veszteséget jól szemlélteti, hogy még az idei első negyedévben is több mint egymillió hazai és külföldi turista kereste fel a cseh fővárost.

– Abszolút számokban éves szinten mintegy ötmillió turistával és 11,5 millió vendégéjszakával volt kevesebb a második negyedévben. A legrosszabb hónap május volt, amikor gyakorlatilag leálltak a külföldi turisták útjai Csehországba – mondta Pavel Vacura, a statisztikai hivatal szakigazgatója.

Védőmaszkos látogatók a prágai várban. Nagy a cseh főváros vesztesége
MTI/EPA/Martin Divisek

Mint mondta, az említett időszakban az elszállásolt külföldiek száma országosan 96 százalékot zuhant éves összevetésben – a csehországi szálláshelyeket messze a legnagyobb mértékben a németek, majd a szlovákok használták ki. A más országokbeli turisták száma viszont jóval tízezer alatt maradt.

Magyarországról a második negyedévben 2600 vendég utazott a cseh szálláshelyekre, ami a statisztikákban a hatodik helyet jelenti.

A fürdőhelyek is rosszul állnak az idei évben, a látogatottságuk ugyanis a negyedére csökkent – összesen 57 ezer vendéget mértek a második negyedévben, közülük 51 ezren csehek voltak.

Itthon is borús képet festett a tavaszi időszak az ágazatban. A héten a Központi Statisztikai Hivatal közölte a júniusi utasforgalmi adatokat, amelyek szerint a sok helyütt üzemszünetet jelentő első nyári hónapban a legnagyobb mértékű, 98 százalékos csökkenést Budapesten mérték, habár a Balatonnál a 2019. júniusi forgalomnak kevesebb mint tizede realizálódott az idei nyár elején.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.