Javul itthon a szegények helyzete

Magyar Nemzet
2019. 07. 10. 10:20
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Folyamatosan javul Magyarországon az általános szegénységi helyzet 2013 óta, a szegénység vagy a társadalmi kirekesztődés kockázatának kitettek aránya csökken – állapította meg az Európai Unió pénzügyminisztereinek tanácsa, amely tegnapi brüsszeli ülésén, az Ecofinen elfogadta 2019-es országspecifikus ajánlásait.

A pozitívumok között azt emelték ki, hogy az álláskeresés időtartama az unióban a legrövidebb, legfeljebb három hónap. Azt is jelezte a tanács, hogy a magyar kormánynak a gazdaságpolitikája középpontjába kell helyeznie a kutatást és az innovációt, valamint erősítenie kell az igazságszolgáltatás függetlenségét. A jelentés szerint a lakásvásárlási támogatások bővültek, de a szociális lakások kínálata terén nem történt javulás.

A hangsúly a szociális ellátásokról egyértelműen a munkához kötött családtámogatásokra és természetbeni juttatásokra tevődött át, amelyek azonban nem kellőképpen célozzák a szegényeket. Emellett biztosítani kell, hogy a középtávú költségvetési célhoz vezető kiigazítási pályától ne térjen el jelentősen.

Varga Mihály pénzügyminiszter sajnálatosnak nevezte, hogy az unió gazdaságirányítási tevékenységét politikailag vitatható, oda nem illő témákkal lazítják fel. A magyar pénzügyi tárca vezetője szerint a hazánkra vonatkozó ajánlások nem valós tényeken, hanem kettős mércén alapulnak, így azok elfogadását Magyarország nem támogatta, és külön nyilatkozatban tiltakozott az eljárás ellen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.