Jegelnék a librát a piacszabályozók

Amerikai döntéshozók arra kérik a Facebookot, hogy függessze fel legújabb ötletének, saját virtuális pénznemének a bevezetését. A bejelentést követő szabályozói problémák még csak most kezdődnek: egyik állam sem szeretné, hogy egy világszerte milliárdos felhasználói bázissal bíró cég a pénzszolgáltató szerepét öltse magára, különösen egy olyan vállalat, amelyik a felhasználók adataiból él. Itthon is sokat foglalkoztatja a szabályozókat a kérdés, de az illetékes, a jegybank egyelőre várakozó állásponton van.

Rácz Gergő
2019. 07. 08. 11:35
Libra logo in illustration picture
Amíg nem válik világossá az új kriptovaluta minden részlete, addig az MNB is várakozó állásponton van Fotó: Fotó: Dado Ruvic Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államokban a törvényhozók arra kérik a Facebookot, hogy halassza el a jövőre tervezett virtuális pénzének bevezetését. A napokban több demokrata kongresszusi képviselő azzal kereste meg a legnagyobb közösségi oldal üzemeltetőjét, hogy gondolja újra kriptovalutájának, a librának 2020-ra tervezett indulását. Legalábbis addig, ameddig a piacszabályozók alaposabban megismerhetik annak működési feltételeit és azt, hogy mindez milyen szabályozói feladatokkal járna.

Úgy tűnik, ezek a termékek egy új, svájci központból üzemeltetett nemzetközi pénzügyi rendszer alapját képezhetik, amely versenyre kelne az amerikai monetáris politikával és a dollárral – áll a Mark Zuckerberg Facebook-vezetőnek címzett megkeresésben. Azt is írták, hogy amennyiben az ilyen típusú termékeket és szolgáltatásokat nem szabályozzák megfelelően, kellő felügyelet mellett, akkor rendszerszintű kockázatot jelenthetnek az USA és a világ pénzügyi stabilitására nézve.

A Facebook belépése a virtuális pénzek piacára érthetően komoly fejtörést okoz világszerte a piacszabályozóknak, így a levél aligha a végső fejezete lesz a történetnek. A kriptovaluták piaca amúgy is élénk, ezek lénye­gében felügyelet nélkül működhetnek – maréknyi ország tud vagy akar valamilyen tiltást, korlátozást érvényesíteni. A Facebook belépése a maga többmilliárdos – Magyarországon is többmilliós – felhasználóbázisával azonban sokkal komolyabb változást jelent. A kriptovaluták népszerűsítői között ismét felmerül az a vissza-visszatérő érv is, hogy az egyes országok és a bankok csak a saját fennhatóságukat féltik, amikor ellenzik a librát. Az egyes felügyeleti szervek a kockázatokra hívják fel a figyelmet, hiszen nem tudni, hogy a majdani librafelhasználók milyen védelemre számíthatnak, ha egyáltalán bármilyenre. Mindez a Facebook esetében különösen problémás, tekintettel arra, hogy a vállalat a felhasználóbázisának adataiból él, és azok védelmében sem mindig teljesített fényesen. Ez a sokkal szigorúbban szabályozott pénzpiacon érthető aggályokat vet fel.

Amíg nem válik világossá az új kriptovaluta minden részlete, addig az MNB is várakozó állásponton van Fotó:
Fotó: Reuters

A helyzet újszerűségét az mutatja a legjobban, hogy a szabályozók is elismerik, nem tudják, milyen következményekkel járhat a libra elterjedése. A Facebooknak és partnereinek azonnal fel kell függeszteniük a bevezetést, ameddig a szabályozók és a kongresszus át tudja tekinteni a felmerülő kérdéseket és meghozza az indokolt lépéseket – áll az amerikai demokrata képviselők felvetésében.

Itthon a pénzpiacok felügyeletét is ellátó Magyar Nemzeti Bank (MNB) szintén kiváró állásponton van. Mint azt a napokban lapunk kérdésére Bar­tha Lajos, az MNB területért illetékes ügyvezető igazgatója elmondta, a hazai döntéshozók is azon vannak, hogy alaposabban megismerhessék a librát, mivel még nem teljesen pontos a termék leírása, sok részletkérdés tisztázásra vár. Bartha kijelentette, hogy bármi is lesz a végleges termék, annak meg kell felelnie az összes pénzforgalmi előírásnak, és nem engedhető meg a szabályozói szervek részéről, hogy az új virtuális fizetőeszköz megingassa a lakosság pénzpiacba vetett bizalmát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.