Jó félévük volt a hazai részvények befektetőinek

Erős fél évet zártak a világ fontosabb részvénypiacai, és a hazai tőzsde is szép teljesítményt mutatott. Leginkább a nagy jegybankok kötvényvásárlási programjai által piacra bocsátott óriási pénzmennyiség hajtotta az árfolyamokat, de a gazdasági újraindulás is közrejátszik ebben.

Fellegi Tamás Péter
2021. 08. 02. 7:15
Dax reaches 14,000 point mark
07 January 2021, Hessen, Frankfurt/Main: While a stock trader at the stock exchange watches his monitors, the board with the Dax curve notes the daily high of the Dax at 14 006.39 points. The German stock index has broken through the 14,000 point mark for the first time. (Recording with zoom effect). Photo: Arne Dedert/dpa (Photo by ARNE DEDERT / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Fotó: ARNE DEDERT
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már a tavalyi második fél évben igen nagy emelkedést produkáltak a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) vezető részvényei és maga a BUX index, de ez elsősorban a világjárvány kezdetekor, tavaly márciusban bekövetkezett tőzsdei összeomlás kompenzációja volt. Az európai piacok többségén hasonló volt a helyzet, ugyanakkor a nagy amerikai indexek elsősorban a technológiai szektor részvényeinek köszönhetően már tavaly felülmúlták a járvány előtti szintjüket.

Az idei első fél évben folytatódott az emelkedő trend, az amerikai rali mellé felzárkóztak a főbb európai piacok is:

nemcsak a járvány előtti szinteket múlták felül, hanem egyenesen örökös csúcsra emelkedtek.

Ugyanez történt a BUX esetében is: korábbi 46 ezer pont körüli csúcsát jócskán felülmúlva 49 ezer pont fölött is járt az index, miközben a fél év során összesen 15 százalékkal emelkedett.

A világméretű emelkedő folyamat tavaly márciusban, a járvány miatti tőzsdei összeomlás után kezdődött, amikor a jegybankok a pénzügyi rendszer segítségére siettek, és szokatlanul nagy összegű – az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed esetében egyenesen korlátlan – eszközvásárlási programot indítottak. A programok elérték, hogy a pánik után gyorsan megnyugodtak a piacok, a világ pénzügyi rendszere tovább működött, így sikerült elkerülni azt a helyzetet, ami a 2008-as válságban előállt. Ezután a nagy mennyiségű pénz helyet keresett magának, és elsősorban

a részvénypiacokra áramlott, fenntartva a folyamatos emelkedést.

Az idén megnőtt az európai részvények és tőzsdék szerepe, mivel sok részvénytársaság a járvány ellenére is jó eredményt produkált. A német DAX korábbi csúcsát bő tíz százalékkal múlta felül, a francia index teljesítménye ettől alig marad el. Régiónkban a hazai tőzsde indexe,

a BUX szerepelt a legjobban 15 százalékos emelkedésével, amihez mind a négy vezető papír hozzájárult.

Közülük az OTP és a Richter új történelmi csúcsra emelkedett. A közepes kapitalizációjú részvények közül a Masterplast remekelt: 2000-ről 4440 forintig szárnyalt, ami több mint 120 százalékos nyereség fél év alatt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.