Jó negyedév a nagy magyarországi tőzsdei cégeknél

Pénteken hozta nyilvánosságra harmadik negyedéves eredményét a a BÉT három legnagyobb társasága. A vártnál lényegesebb jobb számokat produkált a válság által az év első felében megviselt OTP és Mol.

Fellegi Tamás Péter
2020. 11. 06. 15:20
null
Tavaly egymás után szárnyalta túl a korábbi rekordokat a BUX Index Fotó: Katona Vanda
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szinte egyedülálló, hogy a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) három legnagyobb cége egy napon tegye közzé negyedéves jelentését, most azonban ez történt. Mindhárom társaság eredménye jó lett, ami arra utal, hogy jól alkalmazkodnak a válsághoz.

A Mol hozta a legnagyobb meglepetést: az alacsony olajárakkal és szűk finomítói marzsokkal dolgozni kénytelen olajvállalat alkalmazkodni tudott a helyzethez, és ami a legkedvezőbb: a cég jövőjét jelentő fogyasztói szolgáltatások szegmens különösen jól alakult. A cégnél a leglényegesebb mutatónak az újrabeszerzési árakkal becsült „tiszta” EBITDA (kamatfizetés, adózás és értékcsökkenési leírás nélküli eredmény) számít, ez 184 milliárd forint lett a második negyedéves 114 milliárddal szemben, és csak kilenc százalékkal marad el a még teljesen „válságmentes” tavalyi harmadik negyedévi, 204 milliárdos adattól. Hernádi Zsolt, a MOL-csoport elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy az éves adat immár elérheti a korábban a cég által 2020-ra meghatározott sáv felső szélét.

Jó számok a Molnál, minden üzemág nyereséges lett a negyedévben
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Minden üzemág nyereséges lett a negyedévben, de a legjobban a fogyasztói szolgáltatások szegmens teljesített: az 55,2 milliárd forintos EBITDA-érték 16 százalékkal haladta meg a tavalyi hasonló időszak 47,4 milliárd forintos értékét, vagyis a válság ellenére jelentősen tudott növekedni. Az adózott eredmény 56,8 milliárd forint lett a veszteséges első két negyedév után, az adat csak öt százalékkal marad el a tavalyi év hasonló időszakától. A Mol árfolyama 2,4 százalékkal állt magasabban pénteken a kora délutáni kereskedésben a csütörtöki záráshoz képest.

Az OTP a bankszektort ugyancsak megviselő válság ellenére igen jó számokat hozott: a bankcsoport összes bevétele 285,8 milliárd forint lett, ami öt százalékkal meghaladja a tavalyi hasonló időszak adatát. A kockázati költségek mindössze 5,1 milliárd forintot tettek ki, ez lényegesen kisebb az első két negyedév adatához viszonyítva, de még a tavalyi hasonló időszak adatát is alulmúlja. A konszolidált adózás utáni eredmény 113,6 milliárd forint lett, ami alacsonyabb, mint a tavalyi harmadik negyedéves adat, de így is minden idők második legnagyobb negyedéves eredménye lett.

A menedzsment mindazonáltal óvatos, nem adtak ki előrejelzést, ami érthető a jelenlegi járványhelyzet és a hiteltörlesztési moratórium miatti bizonytalanság tükrében. A részvény ára érdemben alig változott a jelentést követően, viszont az előző napok nagymértékű emelkedése után ez érthető, a jó eredményt előre beárazták a befektetők.

A Richter ugyancsak erős számokat közölt: 137,7 milliárdos árbevétele lényegében megegyezett az előző negyedévi adattal, azonban nyolc százalékkal felülmúlta a tavalyi év hasonló időszakát. Az adózott eredmény 23 milliárd forint lett, ami 2,4 százalékos növekedés az egy évvel ezelőtti adathoz képest. A növekedés jelentős részét továbbra is a cariprazine hatóanyag adja: az Amerikai Egyesült Államokban Vraylar néven értékesített gyógyszer royalty bevétele 70,2 millió dollár volt a harmadik negyedévben, ami a második negyedévhez képest közel húszszázalékos, az egy évvel ezelőtti szinthez képest pedig 58 százalékos növekedést jelent. A más piacokon Regalia néven futó gyógyszer összesen 2,4 milliárd eurót hozott.

A részvény árfolyama érdemben nem változott a jelentés után, az előző napokban azonban a Molhoz és az OTP-hez hasonlóan a Richter is sokat emelkedett, A 6950 forintos árfolyama mindössze öt-hat százalékkal marad el eddigi legmagasabb értékétől.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.