Jó példákból tanulhatnak az önkormányzati cégek

2019. 02. 22. 17:19
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hatvan megyei jogú város tulajdonában lévő cégnél végzett ellenőrzést az elmúlt években az Állami Számvevőszék (ÁSZ), amelynek vezetői azért látogattak el tegnap Kaposvárra, hogy beszámoljanak a jó tapasztalatokról. A kaposvári városházán tartott tudásmegosztó rendezvényre Pécs, Szekszárd és Kaposvár polgármesterei, továbbá a három város önkormányzati cégeinek vezetői is meghívást kaptak.

Szita Károly, a házigazda város polgármestere, a szemináriumsorozatot kezdeményező Megyei Jogú Városok Szövetsége (MJVSZ) elnöke az önkormányzati cégek gazdálkodásának átláthatóságával kapcsolatban úgy fogalmazott: bár mi olyan országban élünk, ahol a jogi helyzet szabályozott és a törvények betartásával végezzük munkánkat, a polgároknak tudniuk kell, hogy mire fordítjuk a közpénzt, miként bánunk a közvagyonnal. Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke eredményesnek ítélte az ÁSZ és az MJVSZ szoros, párbeszédre épülő együttműködését, és emlékeztetett, hogy az ÁSZ 2011 óta ellenőrzi, segíti az önkormányzati tulajdonú társaságok munkáját.

– Nincsenek hatósági eszközeink, mint közjogi szervezetnek egyedül az Országgyűlésnek tartozunk beszámolni, feladatunk a jó kormányzás és közügygyakorlás támogatása. A szervezet tájékozottságával kapcsolatban Domokos László hangsúlyozta: az ÁSZ rendelkezik a legtöbb hiteles információval például az egészségügyről, az önkormányzatokról vagy a tudomány és az innováció helyzetéről.

Rigó Csaba Balázs, a Közbeszerzési Hatóság elnöke az ÁSZ-szal és az MJVSZ-szel való együttműködésről elmondta, mindkét szervezet képviselője tagja a Közbeszerzési Tanácsnak, a szemináriumsorozatról pedig úgy fogalmazott: az a célunk, hogy a bajt megelőzzük, kevesebb jogvitában kelljen eljárni és szankciót alkalmazni a Közbeszerzési Döntőbizottságnak. Kiemelve, hogy az általa képviselt szerv igyekszik szolgáltató hatóságként működni. Az elnök jó példaként említette a kaposvári önkormányzatot: Kaposvárnak az elmúlt évek tapasztalatai alapján „nemigen volt olyan közbeszerzési ügye, amihez nem megfelelő szakértelemmel nyúlt volna”.

Az MJVSZ, az ÁSZ és a Közbeszerzési Hatóság tudásmegosztó szemináriumsorozata március 14-én Debrecenben, április 4-én Miskolcon, 18-án Kecskeméten, május 9-én Zalaegerszegen, ­16-án Székesfehérváron folytatódik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.