Jobb a turizmusban dolgozók helyzete

A turizmusban 180 ezer dolgozót foglalkoztattak, akik átlagosan 13 százalékkal több pénzt kerestek havonta, mint tavaly: 212 ezer forintot – derült ki a KSH legújabb elemzéséből.

2019. 07. 21. 10:04
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A turizmus különböző területeit, a vendéglátóhelyeket köztudottan alulfizetett munkavállalók hagyták el a korábbi években egy jobban fizető állás reményében. Ám a munkaerőhiány ­miatti nyomás fordított a trendeken, és ha lassabban is, mint a nemzetgazdasági átlag, de megindította a keresetek növekedését az ágazatban. Erről a Központi Statisztikai Hivatal legújabb elemzése szól, míg a jelenleg futó, iskolásoknak és családjuknak szóló belföldi turisztikai kampány szezonközepi sikerét a MÁV igazolta tegnap. Csökkent a munkavállalók száma a turizmusban tavalyhoz képest, ugyanakkor nőtt az átlagkereset az ágazatban – mutat rá a statisztikai hivatal friss elemzése.

Tavaly a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területén a vállalkozások az előző évhez képest 4,9 százalékkal kevesebb, szám szerint 180 ezer dolgozót foglalkoztattak, akik átlagosan 13 százalékkal több pénzt kerestek havonta, 212 ezer forintot.

A tavalyi évről szóló kimutatásban felidézik, hogy az ágazat teljesítménye 2013 óta folyamatosan emelkedik. Előzetes becslések szerint a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás bruttó hozzáadott értéke – változatlan áron – 2018-ban is jelentősen, 8,8 százalékkal nőtt, így ismét meghaladta a bruttó hazai termék, a GDP átlagos növekedési ütemét.

A munkaerőpiacon a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás adta a foglalkoztatottak négy százalékát és az alkalmazásban állók 3,4 százalékát 2018-ban. A KSH elemzésében arra is rámutat, hogy ezzel együtt változatlanul alacsony volt a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területén alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete, amely a tavaly mért 13 százalékos növekedéssel az év végére 212 ezer forintot ért el. Az idén áprilisban a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás területen 10,2 százalékkal 239 ezer forintra nőttek tovább a bruttó átlagkeresetek, 2019 első negyedévében pedig 11,1 százalékkal 226 ezerre. Az alkalmazásban állók száma 114 ezer volt idén áprilisban, 7,4 százalékkal több, mint tavaly.

Népszerű a Kajla

Július közepéig harmincezernél is több diák utazott a MÁV-Start járatain azokkal az ingyenes jegyekkel, amiket a MÁV és a GYSEV a Kajla útlevéllel rendelkező gyermekeknek biztosít. Az ország minden régiójában igénybe veszik a kedvezményt – közölte a vasúttársaság. A belföldi turizmust a családok körében népszerűsítő edukációs nyári programban a családok közösen utazhatnak el jelentősebb élménypont­jainkra Kajla, a kíváncsi magyar vizsla kölyök segítségével. Az ingyenes vonatozás július 31-ig érhető el Kajlával. Az első két hét tapasztalatai alapján a MÁV azt jelezte, hogy nagyvárosaink mellett a Dunakanyarba, a Balatonhoz, a Tisza-tóhoz és a Velencei-tóhoz is szívesen utaznak a gyerekek ezen a nyáron, hogy Kajlát követve felfedezzék Magyarország csodáit. A programról a Kajla.hu internetes oldalon érdemes tájékozódni a belföldi utazást tervező családoknak.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.