Jóval milliárd felettire nőtt a külkereskedelem exporttöbblete

Forrás: MTI2020. 04. 08. 11:17
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Februárban az export euróban számított értéke 3,9 százalékkal, az importé 0,1 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. A mérlegtöbblet 343 millió euróval, 1,118 milliárd euróra nőtt – jelentette kedden első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Egymilliárd eurónál nagyobb külkereskedelmi mérlegtöbbletet 2016 júniusa óta nem regisztrált a statisztika. Tavaly az egész évben 4,855 milliárd euró volt az aktívum.

A koronavírus-járvány külkereskedelmi termékforgalomra gyakorolt hatása a részletes adatokból lesz majd a második becslésben vizsgálható, amit április 30-án ad ki a KSH – jegyezte meg a jelentés.

A kivitel értéke 9,426 milliárd millió eurót, a behozatalé 8,308 milliárd tett ki februárban. Ezzel az export meghaladta a decemberi és januári értékét, míg az import elmaradt az előző havitól.

A kivitel 81 százaléka az Európai Unió tagállamaiba ment, és a behozatal 77 százaléka onnan érkezett.

Az év első két hónapjában az export 103,3 százalékkal, az import 101,3 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A 1,541 milliárd euró kéthavi exporttöbblet 382 millió euróval több, mint a múlt év azonos időszakában volt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.