Jövő május–június lehet az igazi fordulópont

Varga Mihály szerint a gazdaság újraindításának költségeire akkor is megvan a fedezet, ha jövőre Brüsszelből csak az egyedi szabályok szerint járó agrártámogatási összegek érkeznek meg.

Magyar Nemzet
2020. 11. 25. 8:46
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar költségvetés és az államháztartás finanszírozása stabil, az ország működőképességének, a járványügyi védekezésnek és a gazdaság újraindításának jövőbeli költségeire akkor is megvan a fedezet, ha jövőre Brüsszelből csak az egyedi szabályok szerint járó agrártámogatási összegek érkeznek meg – mondta a Világgazdaságnak adott interjújában Varga Mihály. A pénzügyminiszter szerint alapvetően az a prognózis valósul meg, amit jeleztek az elmúlt hónapokban. Vagyis a gazdaság 6,4 százalékkal zsugorodni fog ebben az évben, aminek következményei az államháztartásban is megjelennek: durván 1700 milliárd forintnyi bevételkieséssel kalkulálnak.

A pénzügyi tárca vezetője szerint minden forrás biztosítva van a jövő évi kihívásokhoz
Fotó: Bach Máté

Varga Mihály – aki részletesen ismertette a gazdaságvédelmi operatív törzs keddi ülésén hozott döntéseket is – szerint számítani lehetett a nagyobb gazdasági visszaesésre a második negyedévben, ugyanakkor a mindenkit meglepő szám a két negyedév közötti felpattanás mértéke volt: a harmadik negyedévben 11,3 százalékos volt a növekedés a második negyedéves teljesítményhez viszonyítva.

Ez pedig bizakodásra adhat okot, hiszen azt mutatja, hogy ha normálisan mennek a gazdasági folyamatok, akkor a magyar gazdaság nagyon gyors regenerálódásra lehet képes

– fejtette ki a pénzügyminiszter. Varga Mihály arról is beszélt, hogy nem terveznek további devizakötvény-kibocsátást, ugyanakkor a szaktárca hároméves tervet dolgozott ki az év végére átmenetileg 8-9 százalékos szintre jutó költségvetési hiány és a 78-80 százalék közelébe ugró államadósság csökkentésére.

– Nagyon ígéretes vakcinafejlesztések vannak, sok tekintetben a védőoltástól függ, hogy milyen gyorsan épül vissza a gazdaság. A fordulópont a jövő év május–júniusi időszak lehet, a második negyedév vége, a harmadik eleje, amikor megvan a vakcina, és megkezdődnek a tömeges védőoltások. A korlátozásokat ekkortól lehet majd gyorsabban feloldani, és a gazdaság lassan, de visszatérhet a normális kerékvágásba. Ha ez nem történik meg – mert a vakcinakísérletek lassabbak, vagy mert a tömeges átoltás csak lassabban tud megvalósulni –, akkor egy elhúzódóbb kilábalásra számíthatunk – fejtette ki Varga Mihály, hangsúlyozva, hogy a tömeges oltásnak nem lesznek anyagi akadályai, a vakcinák tervezett vételára a tartalékban rendelkezésre áll.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.