Júliusban indulnak a chartergépek a tengerpartok felé

A Magyar Utazási Irodák Szövetsége közölte a külföldi nyaralásra készülő utazóknak nyújt támpontot.

2020. 06. 06. 11:46
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az utazási irodák az egészségügyi és adminisztratív szabályok figyelembevételével július elején tervezik elindítani a közvetlen charterjáratokat a mediterrán tengerparti üdülőhelyekre – ezt a Magyar Utazási Irodák Szövetsége közölte a napokban, ami a határnyitások után külföldi nyaralásra készülő utazóknak nyújt támpontot a második félévben esedékes szabadságuk tervezésekor.

Fotó: 123RF

Az utazási irodák korábban azt jelezték lapunknak, hogy egyre többen érdeklődnek a nyári tengerparti utazások iránt, de számos olyan magyar utazó is van, akik inkább ősztől számítanak arra, hogy biztonságosan lehet majd külföldre utazni, a nyár végéig viszont inkább belföldön terveznek pihenést.

A tavaszi, előzetes felmérésekben a határon túli pihenésre készülő magyarok leginkább Horvátországot és Görögországot jelölték meg tervezett úti célként, de az is várható, hogy felpörög a környező országok felé, például Ausztriába, Csehországba, Szlovákiába irányuló autós, buszos turizmus.

Utalvány is kérhető

A május 27-én megjelent kormányrendelet kimondja: az utazási irodák kiadhatnak 2021. augusztus 31-ig felhasználható utalványt a járványhelyzet miatt nem teljesített utazások, illetve a leelőlegezett vagy teljes egészében befizetett utazási csomagok, utazási szolgáltatások ellenértékéről.

Nem változott az utas által kezdeményezett lemondás szabálya. Ilyen esetben az utazásszervező továbbra is csak akkor köteles teljes mértékben visszafizetni a befizetett előleget, ha az adott országot a Külügyminisztérium az utazásra nem javasolt kategóriába sorolja. Minden egyéb esetben az utazásszervező saját általános szerződési feltételei irányadók, ugyanakkor az utazásszervezők ilyen esetben is felajánlhatnak utazási utalványt az utasoknak. A kormányrendeletben meghatározott esetekben és az ott részletezett formában kiállított utazási utalványokra az utazásszervező vagyoni biztosítéka nyújt fedezetet – tájékoztatott a szakszövetség.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.