Karácsonyékon múlik, hogy lesz-e sztrájk a BKV-nál

Érdemi előrelépés nélkül zárult a BKV és a szakszervezetek között a most már kollektív munkaügyi vita keretében zajló egyeztetés – értesültünk. A cég önerőből még csak megközelítőleg sem képes teljesíteni a szakszervezetek követelését. Ha a Karácsony Gergely vezette főváros nem ad akkora forrást, ami már tárgyalási alap lehet, akár pénteken elkezdődhet a sztrájk szervezése.

Nagy Kristóf
2020. 02. 19. 11:34
null
Várakozó állásponton. Nem találkozik az érdekképviseletek követelése és a vezetés ajánlata Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra sincs megállapodás a BKV Zrt. és a szakszervezetek között az idei bérekről, s bár némi közeledés történt, de a felek álláspontja között megmaradt az óriási távolság – értesült a Magyar Nemzet. Úgy tudjuk, Budapest baloldali városvezetésénél pattog a labda: ha a Karácsony Gergely vezette főváros nem ad többletpénzt vállalatnak, és nem sikerül tető alá hozni a szakszervezeti követeléshez közeledő bérrendezésről szóló megállapodást, akár pénteken megkezdődhet a sztrájk szervezése.

A BKV közlése nem azt sugallja, hogy közelednének az álláspontok. Eszerint a kollektív munkaügyi vita újabb ülésén a tárgyalófelek álláspontja minimális mértékben kölcsönösen elmozdult. A megegyezés reményében a tárgyalás folytatódik, a következő találkozó pénteken várható. Úgy tudjuk, addig újabb számításokat végez a cégvezetés azért, hogy kiderüljön, mekkora a különbség a munkaadói ajánlat és a követelések között.

Várakozó állásponton. Nem találkozik az érdekképviseletek követelése és a vezetés ajánlata
Fotó: Havran Zoltán

A BKV eddig példátlan módon csak januárban ült le tárgyalni a képviseletekkel az idei bérekről. A vállalat mindössze nyolcszázalékos bérrendezést ajánlott, szemben a szakszervezetek tizenöt százalékos követelésével. A képviseletek a munkaerőhiánnyal indokolják a magas emelés szükségességét, mivel a versenyszféra is komoly konkurenciát jelent. A további létszámhiány veszélyeztetné a szolgáltatás fenntartását. A januártól zajló tárgyalásokon nem történt előrelépés, ezért a szakszervezetek kollektív munkaügyi vitát kezdeményeztek. Erre hét nap áll rendelkezésre, a vitarendezésbe bevont szolgálat segítségével próbálnak megállapodni a felek. Habár a szakszervezetek is nyitottak az egyezségre, kevés az esély arra, hogy pénteken olyan ajánlatot tesz a cég, amely elfogadható lenne.

Ha pénteken sem sikerül megegyezni, figyelmeztető munkabeszüntetést tarthatnak, kezdetét veheti a jogi procedúra. Idetartozik a sztrájk jogszerűségének megállapítása és a még elégséges szolgáltatás meghatározása.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.