Karanténhatás mozgatja az ingatlanpiacot

Nem kerülte el a járvány az ingatlanpiacot: jelentősen megugrott az érdeklődés a házak és a nyaralók iránt. Elemzők szerint már a „karanténhatás” mozgatja a piacot.

Magyar Nemzet
2020. 05. 02. 11:28
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A házak és a nyaralók iránt ugrott meg jelentősen a kereslet a koronavírus-járvány magyarországi megjelenése óta, így a piacon új trend jelent meg. A „karanténhatás”, tehát a járványügyi korlátozások eredményeképp áprilisban a lakóingatlanok iránt érdeklődök kicsivel több, mint fele, 51 százaléka a házakra összpontosult. Ez jelentős emelkedés, mivel idén februárban, illetve tavaly áprilisban a vevőjelöltek 43-44 százaléka kereste célzottan a házakat – derül ki az Ingatlan.com friss elemzéséből.

Karantén a kertben

A közlemény idézi Balogh Lászlót, a portál vezető gazdasági szakértőjét, aki kiemelte: összességében jóval kevesebben érdeklődnek a járvány megjelenése óta, ám a márciusi mélypontot követően ismét többen érdeklődnek az eladó ingatlanokról. Átrendeződés tapasztalható, mivel megugrott a kertes, zöldövezetben található ingatlanok, elsősorban a házak és a nyaralók iránt érdeklődők súlya a lakóingatlan-keresleten belül. Ezzel párhuzamosan a lakások kevesebbeket érdekeltek.

Kincset ér a nyaraló

A nyaralók iránti kereslet szintén látványos növekedést mutat: a korábbi időszakokban 3-4 százalékos volt a súlyuk, ez most áprilisban már 6 százalékra nőtt, tehát a másfélszeresére-duplájára emelkedett az arányuk. A szakértő megjegyezte, a nyaralóknál a növekedéshez hozzájárult ugyanakkor az is, hogy tavasszal eleve többen érdeklődnek irántuk, de a bővülésben a karanténhatás is fontos szerepet játszhat.

Az árak egyelőre maradtak

Balogh László szerint a mostani bizonytalanság miatt azt még nem lehet látni, hogy mennyire lesz tartós a kertes házak, nyaralók népszerűsége, de a korábbi szintekhez képest valószínűleg hosszabb távon is erősebb maradhat az érdeklődés. Ennek eredményeként pedig országos szinten olyan települések is felkerülhetnek a lakáspiaci térképre, amelyek eddig nem számítottak felkapottnak.

A Velencei-tó és a Balaton partján egyelőre érdemben nem változtak a négyzetméterárak. A Velencei-tó partján, Gárdonyban április végén az eladó lakóingatlanok átlagos kínálati négyzetméterára 544 ezer forint volt, míg Balatonfüreden 675 ezer forint. A tópartokon a nyaralóárak településenként eltérnek, így az árak változása is: a balatonparti ingatlanárak bizonyos települések körzetében 1-5 százalék között csökkentek, vagy éppen nőttek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.