Kedvezményeket kaphat a honi dísznövényágazat

2020. 03. 28. 14:59
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ágazatban működő vállalkozások adó- és járulékkedvezménye, valamint a kertészeti árudák nyitvatartásának biztosítása enyhítheti a koronavírus-járvány okozta károkat a hazai dísznövénykertészetben – nyilatkozta lapunknak Orlóci László, a Magyar Díszkertészek Szövetségének elnöke. A szervezet javaslatait a napokban az Agrárminisztériumnak is előterjesztette. A tárgyalás során a tárca a támogatásáról biztosította az ágazat képviselőit, a cél ugyanis az, hogy a lehető legalacsonyabb szintre csökkentsék a károkat az ágazatban. A dísznövénykertészetben a tavasz jelenti a fő szezont, a termelők és a kereskedők is ebben az időszakban értékesítik termékeik zömét.

A szervezet legfrissebb felmérése szerint az ágazat éves árbevétele 465 milliárd forintra tehető, az előzetes becslések szerint a koronavírus miatti veszélyhelyzet azonban ennek az összegnek a 60-70 százalékát is elviheti, vagyis a kiesés elérheti a 300 milliárd forintot. – A minisztérium biztosított arról, hogy a gazdaság újraindítá­sáért felelős munkacsoport elé terjeszti a vállalkozások adó- és járulékkedvezményéről szóló javaslatot, az operatív törzsnél pedig igyekszik elérni, hogy a veszélyhelyzet ellenére a szabad térben működő árudák továbbra is nyitva maradhassanak – fogalmazott a szakember. Orlóci László szerint egyelőre annyit szeretnének elérni, hogy a kertészeti termékeket kínáló boltok ne zárjanak be, a legjobb azonban az lenne, ha az árudák az élelmiszerüzletekhez hasonlóan 15 óra után is fogadhatnának vásárlókat.

Az Agrármarketing Centrummal közös akciót terveznek, amelyben a lakosság figyelmét szeretnék felhívni az otthoni kertészkedés előnyeire. A kertészkedés ugyanis – akár a kiskertben, akár a balkonon – nemcsak fizikailag, hanem mentálisan is hasznos elfoglaltságot jelent. Nem mellesleg a hazai dísznövényágazatnak is nagy segítséget jelentene, hiszen így nem veszne kárba az a rengeteg növény, amit a termelők a szezonra készülve előállítottak. A szövetség elnöke szerint a termelőket arra ösztönzik, hogy minél több helyi piacon jelenjenek meg, így termékeikkel közvetlenül elérjék a vásárlókat.

Nem áll le a mezőgazdaság

A mezőgazdasági munkákat nem akadályozza a kijárási korlátozás – hívta fel a figyelmet tegnap a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A tegnap megjelent kormányrendelet szerint a lakóhelyet csak indokolt esetben lehet elhagyni, a kivételek között azonban egyebek mellett a mezőgazdasági és erdészeti tevékenység is szerepel. Az állat­eledelt, takarmányt forgalmazó üzletben, a mezőgazdasági üzletben vásárlás is engedélyezett, ahogyan a vágóhidak is szabadon látogathatók. A mezőgazdasági és erdészeti gépek javításával kapcsolatos szolgáltatások igénybevétele sem esik korlátozás alá. A vásárlók pedig az élelmiszerboltok és a gyógyszertárak mellett a termelői piacokat is felkereshetik.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.