Kelendőbbnek bizonyul a ház, ha energiatakarékos

Az energiahatékonysági szigorítások kissé bonyolultabbá tehetik a hitelfelvételi folyamatokat.

Magyar Nemzet
2020. 09. 13. 19:55
null
Korszerű anyagokkal átlagosan havi 15 ezer forintot spórolhatunk Fotó: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jövőre életbe lépő energiahatékonysági szigorítások kissé bonyolultabbá tehetik a hitelfelvételi folyamatokat, de az ingatlanközvetítői tapasztalatok alapján a korszerűen megépített társasházi lakásokat és házakat drágábban, és az átlagoshoz képest fele annyi idő alatt lehet értékesíteni. A Duna House elemzése szerint a szigorúbb energetikai előírások miatt egy családi ház építése tíz százalékkal is többe kerülhet januártól, a keresleti oldalon már most kimutathatóan nő a vevői érdeklődés az energiahatékonyabb és korszerűbb lakások, házak iránt. Az így felépített és felszerelt házakat fele annyi idő alatt lehet eladni, az idén augusztusi adatok pedig egyértelműen mutatják, hogy a használt lakások vevőinél is előtérbe került a minőség: a nyolcadik hónapban az érdeklődők több mint hetven százaléka a jó és a nagyon jó állapotú ingatlanokat részesítette előnyben.

Január 1-je után csak olyan új ingatlan kaphat használatbavételi engedélyt, amelynek közel nulla az energiaigénye, vagyis az energiahatékonysága eléri a költséghatékonyság szintjét, valamint legalább 25 százalékban a helyszínen vagy a közelben előállított megújuló energiaforrást használ, és így legalább BB energetikai osztályú besorolást kap. A szigorítások az építési hitelezés folyamatát is érintik, mivel a bankok már most is szigorúbban bírálják el a hiteleket. Például hiába lesz valakinek az idén készen a háza, ha most szeretne hitelt felvenni rá, már a 2021-től érvényes energetikai előírásoknak kell megfeleltetni a terveket a kivitelezés esetleges elhúzódása miatt.

Fotó: Havran Zoltán / Magyar Nemzet

Az építési és bővítési hitelek a teljes lakáshitelpiac tíz százalékát teszik ki, ennek aránya nem, de az egyéni hitelösszegek változhatnak a megemelkedő költségek miatt. Az idén júliusig 53 milliárd forint hitelt vettek fel ingatlan építésére vagy bővítésére.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.