Kiderült, hogyan teljesítettek a gazdasági ágazatok a járvány idején

A GDP a harmadik negyedévben az előző negyedévinél 11,4 százalékkal nagyobb, az előző év azonos időszakához képest 4,6 százalékkal kisebb volt.

Magyar Nemzet
2020. 12. 01. 9:24
null
Fotó: Andras Eberling
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bruttó hazai termék a harmadik negyedévben 4,6 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint a gazdaság teljesítménye az előző negyedévinél 11,4 százalékkal nagyobb, az előző év azonos időszakához képest 4,6 százalékkal kisebb volt. A nemzetgazdaság teljesítménye az I–III. negyedévben 5,5 százalékkal visszaesett a nyers adatok szerint – közölte második becslését a Központi Statisztikai Hivatal.

Termelési oldal:

  • Az ipar teljesítménye 2,4, ezen belül a feldolgozóiparé 1,9 százalékkal zsugorodott az előző év azonos időszakához mérten. A feldolgozóipari ágazatok közül a villamos berendezések és az egyéb (nem közúti) járművek gyártásának növekedése mérsékelte a visszaesést. Az építőipar hozzáadott értéke 17,6, a mezőgazdaságé 3,8 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest.
  • A szolgáltatások bruttó hozzáadott értéke együttesen 4,0 százalékkal csökkent. A legnagyobb visszaesés a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás (20,9 százalék), illetve a szállítás, raktározás (19,9 százalék) nemzetgazdasági ágban volt. A kereskedelem teljesítménye 1,8 százalékkal nőtt. Az egészségügy hozzáadott értéke 1,4 százalékkal emelkedett.
  • Felhasználási oldal:

  • A háztartások tényleges fogyasztása 2,2 százalékkal mérséklődött az előző év azonos időszakához képest.
  • A bruttó állóeszköz-felhalmozás a harmadik negyedévben 13,7 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva. Mind az építési, mind a gép- és berendezésberuházások volumene jelentősen visszaesett. A nemzetgazdasági ágak többségénél alacsonyabb lett a beruházási volumen.
  • A bruttó felhalmozás az egy évvel korábbihoz képest 8,7 százalékkal csökkent.
  • A harmadik negyedévben az előző negyedévhez képest, szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok alapján a gazdaság teljesítménye 11,4 százalékkal növekedett.

    Ebben az időszakban a következő mutatókat mérte a KSH:

  • A termelési oldalon az ipar bruttó hozzáadott értéke 24,2, a szolgáltatásoké 10,0 százalékkal nőtt, míg a mezőgazdaság és az építőipar hozzáadott értéke 1,3, illetve 4,1 százalékkal csökkent.
  • A felhasználási oldalon a végső fogyasztás összetevői közül a háztartások fogyasztási kiadása 7,4, a kormányzattól származó természetbeni társadalmi juttatások volumene 13,1 százalékkal emelkedett. A közösségi fogyasztás 2,0 százalékkal alacsonyabb lett. A bruttó állóeszköz-felhalmozás 1,3 százalékkal nőtt. A külkereskedelemben az export volumene 28,9 , az importé 18,7 százalékkal megugrott.
  • A jövőre kivetített dinamikára építő, az amerikai tájékoztatási gyakorlatban régóta közölt úgynevezett évesített index 53,9 százalékos növekedést jelez a harmadik negyedévben, az előző negyedévben mért 46,8 százalékos visszaesés után. Az évesített index azt mutatja meg, hogy mekkora lenne az éves változás, ha az aktuális negyedéves – az előző negyedévhez viszonyított – volumenváltozás négy negyedévig folytatódna.
  • Több terület teljesítménye éves alapon is javult

    A harmadik negyedévben a GDP éves alapon majd öt százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, vagyis a GDP visszaesése az előző negyedévesnél kisebb volt. Ez tehát a gazdaság újraindulását jelenti, bár az egyes ágazatok adatai jelentős eltérést mutatnak – kommentálta az adatokat Regős Gábor. A Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője jelezte: a korábbinál kisebb volt a visszaesés a szolgáltatások és az ipar tekintetében, míg az építőipar és a mezőgazdaság az előző negyedévesnél nagyobb visszaesést mutatott – az építőipar esetében a csökkenés különösen jelentős volt. Néhány ágazat ugyanakkor a vizsgált időszakban már éves alapon is növekedni tudott. Ilyen például a kereskedelem, az információ, kommunikáció, a pénzügy, biztosítás (tehát a magasabb hozzáadott értékű ágazatok), illetve az egészségügy. Felhasználási oldalról a fogyasztás kisebb, míg a beruházások jelentősebb visszaesése rontotta a gazdasági teljesítményt. A beruházások visszaesését a vállalkozások óvatosabbá válása, a bevételek csökkenése, valamint az önkormányzatok helyzetének romlása, a beruházások elhalasztása magyarázza. A külkereskedelmi egyenleg növekedési hozzájárulása semleges volt, ami a termékek egyenlegének javulásából és a szolgáltatások egyenlegének romlásából következett be. Itt tehát az előző években tapasztalt tendencia megfordult. A szolgáltatások esetében a romlást a turizmus, illetve a szállítási szolgáltatások visszaesése magyarázhatja. Az év egészét tekintve a visszaesés mértéke 6 százalék körül alakulhat – figyelembe véve a már bevezetett korlátozásokat. Ezek esetleges meghosszabbítása azonban a vártnál nagyobb visszaesést okozhat.

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.