Kisebb termés lesz meggyből, cseresznyéből

Nagy Kristóf
2019. 06. 06. 14:06
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tavalyi, mintegy 85 ezer tonnás meggy­termésnél harminc százalékkal kevesebbet szüretelhetnek idén a gazdálkodók – derül ki a FruitVeB prognózisából. Ugyanakkor a meggypiaci helyzetet árnyalja, hogy a termőkorú ültetvények többségén akár 40 százalékkal is kevesebb lesz a termés, mint tavaly, de az országos termésben ebből valamennyit kompenzál az elmúlt három-hat évben telepített, a termőre fordulás időszakában lévő ültetvények felfutó hozama.

Egyelőre úgy tűnik, jó termés várható a hazai termőterület ­25-30 százalékát adó, korai érésű Érdi bőtermőnél, elfogadható a cigánymeggy esetében, de csak közepes vagy közepes-gyenge a késői érésű Kántorjánosi és Újfehértói fürtös fajtánál, továbbá nagyon gyenge a Debreceni bőtermőnél. A gyengébb termés oka alapvetően az időjárási körülményekben keresendő, hiszen a virágzás közepes-jó volt. A március–áprilisban előforduló éjszakai fagyok, az április közepén ­zajló virágzás alatti aszályos időjárás miatt azonban rossz volt a termékenyülés.

Jelentősen elmarad az átlagostól a cseresznyetermés is. A sok csapadék miatt tízezer tonna alatt maradhat a termés, és az ára is jóval magasabb lesz. Már a virágzásnál lehetett számítani arra, hogy nem lesz olyan jó a termés, mint tavaly. A cseresznye érzékeny a sok vízre, mivel felveszi azt, ezért felülete elreped, eladhatatlanná válik. Általában 10-12 ezer tonna cseresznye terem évente Magyarországon, a mostani termés várhatóan az alsó határ körül mozog, ám a végső mennyiséget még nem lehet megjósolni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.