KSH: Júliusban 12 százalékkal nőtt az ipari termelés

Forrás: MTI2019. 09. 06. 10:09
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Júliusban az ipari termelés volumene az előző havi csökkenés után 12,0 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, a munkanaphatástól megtisztított adatok szerint 8,7 százalékkal emelkedett a termelés – jelentette első becslése alapján pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A KSH 2017. márciusi 12,6 százalék óta először regisztrált kétszámjegyű növekedést az éves összevetésű ipari termelésben, amely az előző hónapban 1,4 százalékos csökkenést mutatott.

Az év első hét hónapjában 6,3 százalékkal volt nagyobb a termelés, mint az előző év azonos időszakában.

Az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás júliusban 1,7 százalékkal emelkedett.

A KSH első becslése szerint a júliusi növekedéshez a feldolgozóipari alágak nagy többsége hozzájárult. A legnagyobb súlyú járműgyártás kibocsátása jelentősen emelkedett, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása, valamint az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása pedig az átlagosnál kisebb mértékben emelkedett.

A júliusi ipari termelés részletes adatait jövő csütörtökön közli a KSH.

7,6 százalékkal nőtt az export és az import is júliusban

Júliusban az export és az import euróban számított értéke egyaránt 7,6 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, a külkereskedelmi többlet 276 millió euró volt, 19 millió euróval több az egy évvel korábbinál – jelentette első becslése alapján pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az előző hónapban, júniusban az export és az import is elmaradt az egy évvel korábbitól, 7,3 százalékkal, illetve 2,3 százalékkal, az aktívum azonban jóval nagyobb, 488 millió euró volt.

Az év első hét hónapjában 3,8 százalékkal nőtt az export és 5,8 százalékkal az import, az exporttöbblet 3,361 milliárd eurót tett ki, 1,003 milliárddal maradt el egy évvel korábbitól.

Júliusban az export 9,003 milliárd euró volt, az import 8,727 milliárd eurót tett ki. Az export értéke február, március és május után a negyedik legmagasabb összeg ebben az évben, az import értéke csak márciusban, és májusban volt idén nagyobb a júliusinál.

A kivitel 80 százaléka az Európai Unió tagállamaiba ment, a behozatal 74 százaléka onnan érkezett.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.