KSH: Tovább nőtt a foglalkoztatottak száma

Forrás: MTI2020. 01. 07. 10:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tavaly szeptember-novemberi három hónapos időszakban a foglalkoztatottak átlagos létszáma az egy évvel korábbinál 23 ezerrel, 0,5 százalékkal több, 4 millió 517 ezer volt, a 15-64 évesek foglalkoztatási rátája 0,6 százalékponttal 70,2 százalékra emelkedett – jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma 31 ezerrel, a külföldi telephelyen dolgozóké 10 ezerrel nőtt, a magukat közfoglalkoztatottaknak vallók száma 19 ezerrel csökkent.

A 23 ezres növekedésből 5 ezren a munkanélküliek közül 17 ezren a munkaerőpiacra frissen belépők közül jöttek. A gazdaságilag inaktív 15-74 éves népesség létszáma egy év alatt 27 ezerrel csökkent, amiből 10 ezret a korcsoport lélekszámának esése magyaráz, de így is meghaladta a 2,7 milliót.

A 15-64 éves férfiak foglalkoztatási rátája egy év alatt 0,7 százalékponttal, 77,5 százalékra, a nőké 0,4 százalékponttal, 63,1 százalékra nőtt.

A 20-64 éves korcsoportban, amelyre az Európai Unió 2020-ra 75 százalékos célértéket tűzött ki, Magyarországon a foglalkoztatási ráta 75,5 százalékos, a férfiaké 83,4 százalékos, a nőké 67,7 százalékos volt.

Novemberben már élénkült a kiskereskedelmi forgalom

A tavaly novemberi kiskereskedelmi forgalom a nyers adat szerint 6,8 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva 7,3 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét az előző havi 6,2 százalékot követően – jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az előző év októbere óta nem mutatott a tavaly novemberihez fogható növekedést a kiskereskedelmi forgalom.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 4,5 százalékkal, ezen belül az élelmiszer-kiskereskedelem 76 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 4,6 százalékkal emelkedett az előző két hónapban egyformán 3,1 százalékos növekedés után.

A nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben március óta nem látott ütemben, 12,9 százalékkal nőtt a forgalom. Ebből az iparcikk jellegű vegyesboltokban 15,8 százalékkal, a bútort és műszaki cikkeket árusító üzletekben 12,9 százalékkal nőttek az eladások. Továbbra is 30 százalékos növekedést mutatott az internetes és csomagküldő szolgálatoktól rendelt áruk változatlan áron számolt mennyisége.

Az üzemanyag-kiskereskedelemben 1,7 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene, ami hároméves mélypontnak számít annak ellenére, hogy az árak tavaly novemberben nem emelkedtek.

A múlt év első tizenegy hónapjában a kiskereskedelmi forgalom naptárhatástól megtisztított és kiigazítatlan volumene egyformán 6,0 százalékkal volt nagyobb, mint az előző év azonos időszakában.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.