Lehetnének környezetbarátabbak a napelemparkok

Tíz év múlva a 2018 év végi fotovoltaikus kapacitásnak csak a fele lehet üzemben, a pótlásnál már a beépített területek ökológiai jellemzőit is figyelembe kellene venni.

Magyar Nemzet
2021. 03. 06. 14:50
Nő az áramigény, de a stabilitás biztosítása egyre nehezebb
Nő az áramigény, de a stabilitás biztosítása egyre nehezebb Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szakmai szervezetek, energetikai és zöldipari gazdasági szereplők, valamint nemzeti park igazgatóságok, összesen 12 meghatározó szervezet fogott össze annak érdekében, hogy létrehozzák a nagy méretű napelemparkok természetbarát magyarországi telepítésére vonatkozó irányelveket. A munka során

a magyar piacon először állítanak össze olyan szakmai ajánlást, amely útmutatóként szolgál a fejlesztőknek, beruházóknak és üzemeltetőknek az új generációs, természetbarát napelemparkok létrehozásához és működtetéséhez.

A napelemparkok által borított földterület nagysága a jövőben egyértelműen növekedni fog. A magyar erőműállomány kiöregedése, illetve az áram iránti növekedő igény – 2020 első negyedévében 2,6 százalékkal növekedett az áramigény éves bázison – következménye, hogy

amennyiben a nagy méretű erőművek fejlesztése a közeljövőben nem kap új lendületet, az akár ellátásbiztonsági kockázatokat is eredményezhet.

Nyolc-tíz év múlva ugyanis nagyjából csak a 2018. év végén üzemelő napelemes kapacitás fele maradhat meg, a többi addigra elöregszik.

A magyar kormányzat ambiciózus energiastratégiai célkitűzéseinek értelmében a hazai fotovoltatikus erőművek kapacitása 2030-ra meghaladná a hatezer megawattot (MW), 2040-re pedig a 12 ezer MW-ot. Ez kizárólag úgy képzelhető el, hogy a napelemparkokat környezetbarát módon, az adott területek ökológiai elvárásainak és jellemzőinek lehető legteljesebb figyelembevételével fejlesztik.

Mint minden építkezés, a napelemek is hatással vannak a környezetre
Fotó: Mirkó István

– Egy környezetbarát – úgynevezett újgenerációs – napelempark fejlesztése során három fontos alappillért kell figyelembe venni: a maximális energiatermelési hatékonyság elérését, a természetvédelmi alapelvek teljesülését és kiemelten az ökológiai gazdálkodás szabályainak megvalósíthatóságát. A természetbarát nagy méretű napelemparkjaink fejlesztése során számos iparági szereplővel, környezetvédelmi hatósággal és helyi szervezettel, gazdálkodóval egyeztettünk, és azt tapasztaltuk, hogy habár ezek a szempontok külön-külön ma már szerepelnek a fejlesztők és a beruházók-üzemeltetők működésében, egységes rendszerbe foglalásuk még hiányzik az iparági gyakorlatból. A magyar piac meghatározó szervezetei és iparági szereplői ajánlották fel szakmai tapasztalataikat és tudásukat, hogy ezt a hiányt közösen pótoljuk – emelte ki Farkas Gábor, az ajánlás összeállítását kezdeményező SolServices Kft. ügyvezető igazgatója.

A ajánlás nemcsak elméleti útmutatót, hanem kézzelfogható példákon keresztül eszközöket is ad a jövőbeni fejlesztők kezébe. A kiadvány várhatóan 2021 második negyedévében készül el.

Széles körű összefogás

A SolServices Kft. által elindított szakértői munkában részt vesz többek között az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt., a BioAqua Pro Kft., a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság, a Geohidroterv Kft., a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság, a Magyar Professzionális Méhészek Egyesülete és az STS Group is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.