Leszorítanák az élelmiszer pazarlását hazánkban is

Magyar Nemzet
2019. 08. 30. 9:09
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az élelmiszer-hulladék keletkezésének megelőzését, mérséklését segítő útmutatókat állított össze a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Maradék nélkül elnevezésű programjában – közölte a hivatal. Felidézték, hogy Magyarországon évente mintegy 1,8 millió tonna élelmiszer-hulladék keletkezik, amelynek jelentős része megelőzhető lenne.

Habár a legnagyobb pazarlók idehaza a háztartások, az is fontos, hogy a vendéglátás, a kereskedelem, az ipar és a civil szektor szereplői is részt vegyenek az élelmiszer-pazarlás mérsékléséért folytatott küzdelemben. Ezt a célt szolgálja a most közzétett segédlet. A három éve indított Maradék nélkült az Európai Bizottság is támogatja a LIFE környezetvédelmi alprogramján keresztül. A Nébih közlésében felidézte: az élelmiszer-vállalkozások képviselői a kezdetektől részt vettek a program céljainak meghatározásában és megvalósításában, saját gyakorlatias szempontjaik megosztásával is segítve a folyamatot. Az élelmiszeripar és a -kereskedelem mellett kutatóintézetek, egyetemek is szerepet vállaltak a munkában.

Korábban beszámoltunk róla, a Nébih felmérése szerint a magyar háztartások a középmezőnyben vannak az élelmiszer-pazarlásban. Míg hazánkban évente átlagosan 68 kilogramm élelmiszerhulladék jut egy főre, a jómódú európai uniós tagállamokban a kukába dobott élelem jellemzően kilencven kilogramm, de meghaladhatja a 130 kilót is.

Egy négyfős magyar család évente körülbelül ötvenezer forint értékű élelmiszert dob ki, amelyet feleslegesen vásárolt meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.