Már a járványhelyzet előtt is kevés lakás cserélt gazdát

Markánsan kevesebb lakásadásvétel zajlott tavaly, mint egy évvel korábban. A főváros és a nagyobb városok visszaesésének oka az árszint mellett a befektetői kereslet csökkenése, a kisebb településeken viszont a tavaly bevezetett falusi csok hatására nagyjából szinten maradt a forgalom.

2020. 06. 06. 17:53
null
Eladó lakás Budapesten. Ismét fellendült az ingatlanok adásvétele Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jóllehet a koronavírus-járvány hatására szinte leállt a lakások adásvétele, már tavaly is jelentős visszaesés látszott a forgalomban 2018-hoz viszonyítva. Az adóhivatal – még nem teljes körű – adatai szerint országszerte jelentősen, 28 százalékkal kevesebb lakás cserélt gazdát tavaly, mint egy évvel azelőtt. Az OTP Lakóingatlan Értéktérkép szerint a fővároson belül az éves alapon legkisebb csökkenés a X. kerületben volt tapasztalható, míg a XVIII., a XXII. és a XXIII. kerületben feleannyi lakás cserélt gazdát, mint 2018-ban.

A budapesti forgalmi adatok erőteljes visszaesésének az oka, egyrészt az egyensúly feletti árszint elérése, másrészt a 2019 közepétől jegyezhető Magyar Állampapír Plusz, amely befektetési célú vásárlók tömegét vonhatta el a fővárosi lakáspiacról

– mondta az adatokról Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője. Szerinte az egyes kerületek közötti markáns eltéréseket számos tényező alakította. A X. kerület eredményében például szerepet játszott, hogy ott tavaly több nagy beruházás lakásaira kötöttek rövid idő alatt végszerződést és hasonló összefüggés látható a XIII., a IX., a IV., a VIII. és a XI. kerületnél is.

A megyék közül a legnagyobb, 33 százalékos csökkenést Hajdú-Biharban mérték, de legalább negyedével csökkent a forgalom Baranya, Pest, Tolna, Csongrád és Bács-Kiskun megyében is.

Míg Debrecenben 40 százalékkal kevesebb lakáseladást jegyeztek be mint a megelőző évben, Zalaegerszegen csak nyolcszázalékos volt a visszaesés. – A vidéki adatok is azt mutatják, hogy megnövekedett a kereslet a megyeszékhelyek közelében található, kedvezőbb áron elérhető lakóhelyek iránt, és a befektetési céllal vásárlók is kezdik felfedezni a kisebb városokat. A községekben volt a legalacsonyabb a forgalom átlagos visszaesése – mutatott rá Valkó Dávid. Utóbbit azzal magyarázta, hogy a tavaly nyár óta elérhető falusi csok fellendítette a keresletet a frekventáltabb kistelepülések lakáspiacán.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.