Már megtekinthető a megvásárolandó vidéki lakás

Jelentősen megkönnyíti az ingatlanok eladását a kijárási korlátozás vidéki feloldása, hiszen ezzel már semmilyen akadálya nincs az egyik fontos lépésnek, a lakás megtekintésének. Egyelőre főként a halaszthatatlan ügyletek mozgatják a piacot.

2020. 05. 14. 9:48
null
A virtuális ingatlanbejárások nem váltják ki teljesen a személyes élményt Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyakorlatilag ellehetetlenült a lakás­piac az elmúlt hetekben, az adásvételek száma felére-harmadára esett. Nemcsak azért, mert a vevők és az eladók egy­aránt kivártak a bizonytalan helyzetben, hanem mert a kijárási korlátozás – mint arra Benedikt Károly, a Duna House (DH) elemzési vezetője rámutatott – hivatalosan azt jelenti, hogy lakást sem lehet megtekinteni vásárlás céljából. – Az ingatlanközvetítőkre nem vonatkozik olyan előírás kijárási korlátozás idején sem, hogy mondjuk csak délután három óráig lehet nyitva az iroda, a legtöbb helyen mégis bezártak az egységeink. Általában az a rend, hogy amit tudunk, online vagy telefonon intézünk az ügyfelekkel, az irodában pedig csak előre egyeztetett időpontban fogadunk ügyfelet – mondta lapunknak az elemzési vezető.

Szerinte jelentősen megkönnyíti az ügymenetet, hogy a Közép-Magyarország régió kivételével feloldották a korlátozásokat. A múlt héten a DH is számos irodáját újranyitotta vidéken, ahol a járványhelyzetben fontos előírások betartása mellett ismét fogadják az ügyfeleket. Benedikt Károly hozzátette, az, hogy a szigorúbb korlátozások vidéki feloldása érdemben mikor mutatkozik meg az adásvételekben, még kérdés, Budapesten viszont tartósan nagyobb lesz a visszaesés. Egyrészt ott hivatalosan még mindig nem lehet lakást megtekinteni a kijárási korlátozás miatt, másrészt éppen az a vevői réteg csappant meg a legerősebben, amelynek tagjai amúgy a fővárosban a legaktívabbak: a befektetők és a külföldi vásárlók.

A virtuális ingatlanbejárások nem váltják ki teljesen a személyes élményt
Fotó: Havran Zoltán

– Azok az eladók és vásárlók, akiknek nem halasztható az adásvétel, ma már egyre inkább vállalják a személyes találkozást. Tapasztalataink szerint ilyenkor minden érintett odafigyel az egészség védelmében tett intézkedésekre, azaz a maszkhasználatra, kézmosásra, fertőtlenítésre – közölte megkeresésünkre az OTP Ingatlanpont. Mint írták, sorra újranyitják érintett irodáikat, arra törekedve, hogy az ügyfeleket előjegyzés alapján tudják fogadni. A cég szerint az ingatlanpiacra is kedvező hatást gyakorol a mindennapi élet fokozatos normalizálódása. – Az elmúlt hetekben előtérbe kerültek azok a digitális megoldások, amelyekkel az adásvételi folyamat lépései online is megoldhatók – jelezte a cég, megjegyezve, hogy az ingatlanok személyes megtekintését azonban még nem tudják teljesen kiváltani a 360 fokos videók és a virtuális ingatlanbejárások sem.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.