Már három bank terméke fogyasztóbarát

Az új év első tíz napjában már három hazai banknál érhetők el az úgynevezett minősített fogyasztóbarát személyi hitelek, s a következő időszakban további három kaphatja meg termékére ugyanezt az értékelést a Magyar Nemzeti Banktól. A múlt év végén megszűnt a kedvezményes thm-plafon.

Horváth Éva
2021. 01. 13. 14:16
null
Banki hitel illusztráció Fotó: BachPekaryMate
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az OTP Bank, az Erste Bank és a Magyar Cetelem Bank személyi hitelei már fogyasztóbarátként szerepelnek a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kalkulátorában, a termékek könnyedén összehasonlíthatók. A jegybank 2020 nyarán elindított minősített fogyasztóbarát személyi hitel (MSZH) programjában további három bank – a Takarékbank, a Cofidis és még egy pályázó – vár a zöld jelzésre. Így valamennyi pályázó pozitív elbírálása esetén hat olyan intézmény kezdheti meg idén a minősített hitelek forgalmazását, amelyek 2019-ben az új személyi hitelek piacának összesen kétharmadát adták.

A minősített fogyasztóbarát személyi hitelek kínálatának szélesedésével újra szárnyra kaphat az elmúlt évek egyik legnépszerűbb lakossági hitele.

A termék elsősorban az igénylés egyszerűsége miatt keresett, mivel nincs szükség önerőre és ingatlanfedezetre, és jóval rövidebb a procedúra, mint a jelzáloghiteleknél. A feltételeket is könnyebb teljesíteni, hiszen mindössze egy jövedelemigazolást kell bemutatni a banknak.

Tavaly azonban hiába volt érvényes tavasztól az év végéig a kedvezményes teljes hiteldíjmutató (thm) plafon, megközelítőleg sem volt olyan keletje a személyi kölcsönöknek, mint a megelőző évben. A visszafogott növekedés fő oka a bizonytalan gazdasági környezetből fakadó nagy fokú óvatosság lehetett, emiatt mind a keresleti, mind a kínálati oldal beszűkült.

A járvány és a válság kirobbanása előtt népszerű banki hiteltermék piaca 2020 során mind kínálati, mind keresleti oldalról beszűkült
Fotó: Bach Máté

Ezt oldhatják fel a fogyasztóbarát hitelek, amelyekkel kapcsolatban a piaci szakértők és a jegybank is arra számít, hogy hasonló kamaterózió jöhet, mint hajdan a lakáshiteleknél. Azaz a thm mértéke belátható időn belül tényleg fogyasztóbarát szintre állhat be a személyi hitelek piacán.

Az MSZH-termékekkel kapcsolatban az MNB előírja, hogy azok legfeljebb hétéves futamidővel érhetők el, rögzített kamattal. A bank a hitelt maximum három munkanapon belül folyósítja, a kamatfelár 500 ezer forint hitelösszegig nem haladhatja meg a 15, afölött a tíz százalékpontot. A folyósítási díj maximuma a hitelösszeg 0,75 százaléka lehet, az előtörlesztés költsége pedig kevesebb, mint az előtörlesztett összeg 0,5 százaléka vagy nulla, ha egy évnél rövidebb a futamidő. A termékek júliustól online hitelfelvétellel is elérhetők.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.