Már igényelhetők a bértámogatások

A program a nehéz helyzetbe került munkaadóknál segíti akár több százezer munkahely megőrzését.

2020. 04. 16. 17:22
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A munkahelyek védelme, helyreállítása és újak teremtése a Gazdaságvédelmi Akcióterv kiemelt célja. Ennek mentén csütörtöktől pályázhatnak a vállalkozások a munkahelyvédelmi bértámogatásra, amely program a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került munkaadóknál segíti akár több százezer munkahely megőrzését – hívta fel a figyelmet az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

Háromhavi segítség

Ismertették: a bértámogatási programban az állam a rövidített munkaidőben történő foglalkoztatás idejére átvállalja a munkavállalók kieső jövedelmének egy részét. A támogatási időszak három hónap lehet, a munkáltatónak vállalnia kell, hogy a kérelem beadásától számítva megőrzi, a folyósítást követően pedig legalább egy hónapig fenntartja dolgozói létszámát. A lehetőséggel azok a Munka törvénykönyve szerint foglalkoztatott munkavállalók vehetnek részt, akik a veszélyhelyzet kihirdetése és a kérelem benyújtása közötti időszak alatt megszakítás nélkül foglalkoztatásban álltak a munkáltatónál, akár „home office” keretében is.

Képezze magát, aki nem tud dolgozni!

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára kiemelte, hogy a munkájukat elvesztők átképzéséhez jelentős támogatást nyújt a kormány, emellett mérettől függetlenül a vállalkozások támogatást kapnak a munkahelyteremtéshez, versenyképességhez is.

További feltétele a bértámogatásnak, hogy a munkaidő csökkentésének mértéke legalább 30 százalék, de legfeljebb 50 százalék lehet, ugyanakkor a munkaidő átlagosan napi négy óránál nem csökkenhet kevesebbre. Alapvetően a munkavállaló havi nettó távolléti díját kell figyelembe venni, az állami támogatás pedig a kieső munkaidőre a munkaidő-csökkentés arányában számolt bér 70 százaléka lehet.

Egy gyakorlati példa

A szaktárca, hogy megkönnyítse a szisztéma megértését, egy egyszerű gyakorlati példával is szolgált. Eszerint, ha egy munkavállaló nettó alapbére 200 ezer forint volt eddig, és a veszélyhelyzet miatt a munkaideje 50 százalékkal csökkent, akkor a kieső munkabér 70 százalékát, azaz 70 ezer forintot garantál részére az állam. A csökkentett munkaidő maradék 30 százalékában a munkáltató fejlesztésben részesítheti a munkavállalót, vagy egyéb, a cég tevékenységéhez kapcsolódó beruházásban való közreműködést várhat el tőle, amelynek fejében munkabért fizet.

Mától igényelhető

Ezzel együtt azt is tisztázták, hogy kieső munkabérként a havi nettó távolléti díj összegéből maximum a minimálbér kétszeresének nettó összegét, azaz legfeljebb 214 130 forintot lehet figyelembe venni. Ez azt jelenti, hogy az állami támogatás összege fejenként havonta legfeljebb nettó 74 946 forint lehet, az összeg a munkavállaló szempontjából adómentes, a munkáltatót pedig csak az általa a munkavégzésre és az egyéni fejlesztési időre eső kifizetett bér és járulékai terhelik.

A támogatást a munkavállaló a munkáltatóval közösen Cégkapun keresztül kérelmezheti a mai naptól a munkavállaló foglalkoztatási helye szerint illetékes kormányhivatalnál, ehhez kérelmet az nfsz.munka.hu oldalról lehet letölteni.

Segítik a mérnököket is

Szerda óta hozzáférhető az a 40 százalékos bértámogatási lehetőség is, amely a kutatási, fejlesztési és innovációs szektor magasan képzett munkavállalóinak megtartása érdekében három hónap időtartamra igényelhető. A több tízezer szakember munkában tartása elengedhetetlen a gazdaság újraindításához, a támogatást ezért többek között mérnökök, kutatók, informatikusok után kaphatják a cégek. A foglalkoztatási helyzet javítását szolgálja továbbá a munkaidőkeret rugalmassá tétele, a támogatott hitel-, garancia- és tőketermékek, a hatékonyság növelését is ösztönző fejlesztési források – összegezte az innovációs minisztérium.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.