Már nincsenek élethosszig tartó állások

Az érintettek több mint fele akkor is nyitott szemmel böngész az állásajánlatok között, ha van munkája – derül ki a Workania.hu állásportál felméréséből.

Magyar Nemzet
2019. 04. 17. 18:00
null
Egyre többen használják az online portálokat további lehetőségek után kutatva Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az érintettek több mint fele akkor is nyitott szemmel böngész az állásajánlatok között, ha van munkája – derül ki a Workania.hu állásportál felméréséből. Mindez az egyre kényelmesebb online megoldásoknak, valamint a magyar munkaerőpiac sajátosságai­nak is köszönhető.

A jelenség oka, hogy nagyot fordult a világ az elmúlt évtizedben, hiszen az élethosszig tartó állás fogalma a váltásra való hajlandóság növekedésével eltűnni látszik. Amennyiben egy munkavállalót bármilyen módon is foglalkoztatja a váltás gondolata, akkor nézelődni kezd. Sőt, sokan már akkor is, ha elégedettek a munkahelyükkel, méghozzá azért, mert tisztában szeretnének lenni a piaci értékükkel.

Ezzel párhuzamosan a munkaadók is folyamatosan pásztázzák a kínálatot, és rendszeresen keresik meg az ígéretesnek tűnő munkavállalókat ajánlataikkal. Kereslet és kínálat talál egymásra tehát, hiszen a megkeresett munkavállalók tájékozottságuknak köszönhetően az esetek többségében tisztában vannak azzal, mennyit érnek, ebből kifolyólag pedig el tudják dönteni, hogy mérlegeljék-e az ajánlatot.

Egyre többen használják az online portálokat további lehetőségek után kutatva
Fotó: Havran Zoltán

A felmérésből az is kiderül, hogy álláskereséskor a legnépszerűbb felületek az online állásportálok lettek. A kitöltők közel 96 százaléka az online állásportálokra szavaz, mindössze 2 százalékuk az, aki fejvadász segítségét veszi igénybe. A válaszadók 69 százaléka feliratkozott valamelyik álláskereső portál hírlevelére, így az is elmondható, hogy a kutatásban részt vevők nagy része naponta értesül lehetőségeiről.

Köztudott az is, hogy napjainkban már nem elég egy telegépelt fehér lapot benyújtanunk önéletrajzként. Egy jobb állásra a mai napig számtalan jelentkezés érkezik, és kutatások bizonyítják, hogy egy nagy volumenű kiválasztási folyamatban egy HR-szakember átlagosan 20 másodperc alatt dönti el, esélyt ad-e a jelentkezőnek vagy sem. Éppen ezért a jó önéletrajz kitűnik a tömegből, ha szépen szerkesztett, lényegre törő és olyan külsővel rendelkezik, amelyeken azonnal megakad az azt olvasó HR-es szeme. A megfelelő formátumhoz ráadásul ma már rengeteg sablon áll rendelkezésre az interneten, a válaszadók közel fele ezek alapján készíti el CV-jét.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.