Marad a különadó a kereskedelemben

Egyeztetést kezdeményeznek a láncok a kormánnyal a kiskereskedelmi adó befizetésének részleteiről szóló javaslat kapcsán – jelezte a szakszövetség. A pénzügyi tárca közlése szerint gazdasági eredményeink megvédéséhez számítanak továbbra is a láncok adóügyi segítségére.

2020. 04. 29. 20:24
null
A Reál Hungária nem fogadja el az Országos Kereskedelmi Szövetség megváltozott irányvonalát Fotó: Katona Vanda
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ez egy újonnan belépő adóteher, mivel eredetileg csak a veszélyhelyzet végéig számoltunk vele, a parlamenti javaslat viszont azt jelenti, hogy hosszabb távú lesz a kötelezettség, de nem tudjuk, hogy mennyire – mondta a Magyar Nemzetnek az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. Vámos György a Pénzügyminisztérium azon közlésére reagált a nagy áruházláncok képviseletében, miszerint a kormány új törvényjavaslatában a nagy bevételű kiskereskedelmi cégekre szóló adó a veszélyhelyzet elmúlta után is érvényben marad közteherként. A főtitkár megemlítette, hogy vannak nyitott kérdések a most megismert javaslat kapcsán. – Ezekről és egyes várható hatásokról egyeztetést kezdeményezünk a kormányzattal, ami azért fontos, mert a szakszövetség tagvállalataihoz kötődik a napi fogyasztási cikkek érékesítésének több mint fele, és a kiskereskedelmi adó döntő része – fogalmazott Vámos György.

Emlékezetes, a kormány a veszélyhelyzetben döntött arról, hogy a Járvány Elleni Védekezési Alap bevételeihez a félmilliárdnál nagyobb bevételű cégeknek is hozzá kell járulniuk. A kiskereskedelmi különadóval hazánk az eddig elért gazdasági eredményeit megvédheti, ezért számítanak továbbra is a láncok adóügyi segítségére – jelezte közleményében a tárca. Arra is kitértek, hogy a magyar adózási modell változatlan, az emberek, a kisvállalatok továbbra is kevés adót fizetnek. A cél az, hogy az egyensúlyjavító adóintézkedések terhét ne a lakosság, hanem azon szereplők viseljék, amelyek erre képesek, és a járványt megelőző időszakban kiemelkedő nyereségre, jelentős piaci fölényre tettek szert. Ezt igazolja a Pénzügyminisztérium kiskereskedelmi piacra végzett számítása is, amely szerint több mint 35 ezer vállalkozás végez ilyen tevékenységet, de közülük az adót mindössze kétezer cég fizeti, és az adó bevallásával járó adminisztrációs teher is csak őket terheli.

Az Országgyűlésnek benyújtott javaslat szerint az adó mértéke az éves nettó árbevételt alapul véve félmilliárd és harmincmilliárd forint között 0,1 százalék, harminc- és százmilliárd forint között 0,4 százalék, százmilliárd forint felett 2,5 százalék. A technikai részletek úgy szólnak, hogy a cégek az adóév utolsó napját követő ötödik hónap utolsó napjáig állapítják meg, és vallják be a közterhet. Az adóelőleget az első adóévben bevallani ugyanakkor nem kell, hiszen azt már megtörtént a veszélyhelyzetben elrendelt különadó-bevallás benyújtásával egy időben, így nincs szükség újabb, ezzel kapcsolatos adminisztrációra. Az előleget két egyenlő részletben kell majd megfizetnie a vállalatoknak. Ennek kapcsán mondta azt a szakszövetség főtitkára, hogy a technikai részletekről egyeztetnének.

Jelentős újdonság, hogy immár a nagy forgalmú külföldi online kereskedelmi multicégek (mint az Amazon, a Wish, az AliExpress) sem bújhatnak ki az adó megfizetésének kötelezettsége alól, korábban 2010 és 2012 között az internetes boltok nem fizettek külön a büdzsébe. Ráadásul a Nemzeti Adó- és Vámhivatalba befutó adatok alapján az adóhatóság már tudja ellenőrizni, hogy ezek az óriáscégek eleget tesznek-e bejelentkezési és adófizetési kötelezettségüknek Magyarországon.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.