Másféle otthonra lesz igény

Korábban elképzelhetetlennek tűnő folyamatokat indított el a lakáspiacon is a két bezárkózva töltött hónap. Felértékelődött a szellősebb, zöld környezet, a belvárosi részek – különösen a befektetői érdeklődés ideiglenes megcsappanásával – pedig kevésbé keresettek. Hosszú évek után mérséklődni kezdtek az árak is, bár az eladók egy része egyelőre nem enged, hanem inkább kivár.

2020. 05. 22. 16:35
null
Újabban a szellősebb elrendezésű lakóövezetekben nézelődnek az ingatlant keresők. Zavaró a zsúfoltság Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eltolódhat az ingatlantípusok iránti érdeklődés, aminek már látni is a jeleit. Mindenképpen válságállóbbnak számítanak, és keresettebbé válnak a kerttel, kertkapcsolattal, vagy legalább egy használható méretű terasszal, erkéllyel rendelkező lakások – ezzel foglalta össze lapunknak Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője a karanténhatás leglátványosabb következményét. Szerinte az az igazi kérdés, hogy a járványhelyzet meddig húzódik el, lesznek-e valóban újabb hullámai, az emberek pedig mennyire könnyen felejtik el a karanténban töltött hosszú heteket. Ha ugyanis kitart az emlékezet, hogy milyen volt hetekig otthon lenni, otthonról dolgozni, akkor a szakértő szerint nem sokan fognak kapkodni a 35 négyzetméteres panelgarzonok után.

Újabban a szellősebb elrendezésű lakóövezetekben nézelődnek az ingatlant keresők. Zavaró a zsúfoltság
Fotó: Bach Máté

A járványhelyzet másik fontos hozadéka a megfizethetőség kérdése lesz, a vírus előtti időszakban ugyanis lényegében minden második lakást hitellel vásároltak meg. – Arra lehet számítani, hogy a bankok valamelyest szigorítani fognak és kedvezőtlenebb feltételekkel lehet majd kölcsönhöz jutni. Ez vagy visszaveti a keresletet vagy árcsökkenéshez fog vezetni – mondta Balogh László.

Hosszú távon a kérdés szerinte leginkább az, hogy a gazdaság milyen gyorsan „pattan vissza”. Érdekes átrendeződések lehetnek például Budapest–vidék viszonylatában, hiszen vidéken hamarabb újraindult az élet. Balogh László megjegyezte, adataik szerint a kiadó lakások iránti kereslet vidéken meghaladja a tavalyit, ami annak is köszönhető, hogy alacsonyabbak lettek a bérleti díjak. Az is érdekes, hogy az új építésű ingatlanokra nő inkább a kereslet. A szakértő ezt azzal magyarázta, hogy az új építésű ingatlanokra nagyobb állami támogatások érhetők el. Egy vidéki nagyvárosban lakó többgyermekes család pedig a karantén idején kicsinek bizonyuló lakásából talán most éppen a családi otthonteremtési kedvezmény vagy a babaváró támogatás segítségével tud nagyobb, kényelmesebb lakásba költözni.

– Olyan folyamatokat lehet megfigyelni, amiket korábban elképzelhetetlennek tartottak a szakemberek – jegyezte meg Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat tulajdonosa, hangsúlyozva, hogy teljesen átalakul a kereslet. Azt tapasztalják, hogy a koronavírus miatt inkább a nyaralóövezetekben, kertes, ritkábban lakott területeken nézelődnek az emberek, különösen a kisgyermekes családok. A korábban felkapottnak számító belvárosi kerületekben pedig jelentős keresletcsökkenés érezhető. – A hétvégi házaknak évtizedekkel ezelőtt hatalmas szerep jutott a magyar társadalomban, ami most kezd visszajönni. Aki városban él, a szabadnapjain szeretne kimozdulni a betondzsungelből, és a körülmények miatt erre most a hétvégi házak adják a legjobb lehetőséget – magyarázta a szakember, hangsúlyozva, hogy a lakásárak csökkenése folytatódhat a következő hónapokban is. Sok vidéki településen, a Balaton-partján vagy a Velencei-tó környékén viszont nincs olyan áresés, mint a sűrűn lakott fővárosi kerületekben.

Balla Ákos, a Balla Ingatlan tulajdonos-ügyvezetője szerint a forgalom ugyan érezhetően megnőtt a lakáspiacon is, de még „nem kapcsolták fel a villanyt”. Ezt elsősorban azzal magyarázta, hogy kiestek a befektetők, akik arra várnak, hátha mélyebbre mennek az árak. A hitelezés is nehezedett: lassultak a folyamatok, a bankok keresik a kapaszkodókat, egy hitelbírálatnál alaposabban vizsgálják, hogy mi történik az ügyfél munkahelyével, bevételeivel, és honnan származik a jövedelme.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.