Matolcsy György: Kockázatokkal és lehetőségekkel is jár a válság

A jegybankelnök szerint új korszak hajnalán vagyunk, melynek legfőbb jellemzője a fenntarthatóság.

Fellegi Tamás Péter
2020. 10. 27. 9:17
null
Print
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Új kor kezdetén vagyunk, ez az Eurázsia kora, amely az 1945 óta fennálló atlanti kort zárja. A legfontosabb üzenet az új geopolitikai stabilitás mellett a hosszú távú fenntarthatóság, ennek során az új technológiáknak egyensúlyba kell kerülniük a környezettel – mondta Matolcsy György a Budapesti Eurázsia című konferencián, amelyet a Magyar Nemzeti Bank szervezett.

A jegybankelnök hangsúlyozta: a jelenlegi Covid-járvány felgyorsítja ezt a folyamatot: eurázsiai szolidaritásra van szükség, melyben Kínára jelentős szerep hárul egy kelet–nyugati, új geopolitikai egyensúly kialakításában. Minden ország kockázatokkal és egyben új lehetőségekkel néz szembe a jelenlegi válság során. Ez egyúttal a jelenlegi, húszas évtized jellemzője: hasonló változásoknak lehetünk tanúi, mint a múlt század negyvenes és hetvenes éveiben.

A múlt század első felében nem volt meg a fenntarthatóság: akkor világháborúk következtek, majd később, a hetvenes években az olajválságok jellemezték a fenntarthatóság hiányát. Ma az információ az az új és fontos kincs, amely akkor az olaj volt, és erre kell épülnie az új, fenntartható korszaknak.

A konferencián Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is felszólalt, és ő is kiemelte, hogy a jelenlegi szomorú járványhelyzetben egyben lehetőségek is kínálkoznak, például a versenyképesség javítására. Nyitott gazdaságú, exportorientált ország vagyunk, a világ 35 olyan országa között, amelyeknek exportja meghaladja a százmilliárd eurót. Ezen belül növekszik a távol-keleti export aránya, új piacaink vannak.

Kína gazdaságának aránya a világgazdaságon belül folyamatosan növekszik, így az eurázsiai elgondolás nem ideológiai, hanem gazdasági meggondolásokon alapszik: korunk realitása Ázsia gazdasági szerepének növekedése – tette hozzá. A miniszter megemlítette azt is, hogy sokan támadták hazánkat, mert a kormány meghirdette a keleti nyitás politikáját. Ráadásul azokból az országokból érkezett a legtöbb támadás, amelyek a legnagyobb volumenű kapcsolatokat ápolták Kínával. Szijjártó Péter ismertette: Magyarország keleti exportja tíz év alatt 22 százalékkal nőtt, a kereskedelmi volumen pedig 25 százalékkal lett magasabb.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.