Még mindig pesszimista a GKI

Magyar Nemzet
2019. 03. 28. 18:22
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A korábbi 3,2 százalékosról fölfelé, 3,5 százalékosra módosította az idei növekedési várakozását a GKI Gazdaságkutató Zrt. a szerdán nyilvánosságra hozott előrejelzésében. Jóllehet a társaság hosszabb távon további visszaesésre számít, a most még pozitív változtatást a kiemelkedő tavalyi növekedéssel és a kormányzati gazdaságélénkítő intézkedésekkel magyarázza.

Mint írták, a családvédelmi akcióterv költségvetési szempontból növeli a fogyasztást, ám rontja a belső és külső egyensúlyt. A GKI a magyar gazdaság tavalyi erősödését az uniós támogatásoknak tulajdonítja, miként az idei visszaesést is részben ezek csökkenésével indokolják. Az intézet úgy látja, hogy a magyar gazdaságot fenyegető kockázatok 2019-ben erősödnek.

A GKI úgy véli, a világgazdasági lassulásra a magyar gazdaságpolitika még csak szavakban készült fel. A monetáris politikában a magas infláció már szigorítást igényelne, a Fed és az Európai Központi Bank óvatosabb magatartása azonban az MNB számára hivatkozási alap lehet a további lépések halogatására – állapították meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.