Még sok-sok évig szükség lesz az irodákra

Főként az otthoni munkavégzés rohamos terjedése, az online kereskedelem előretörése miatt várható, hogy jelentősen megváltozik az irodaépületek és az üzlethelyiségek piaci ára.

Horváth Éva
2021. 01. 09. 7:23
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világjárvány gyors kiszélesedése egykettőre átalakította az irodahasználati szokásokat. Különösen sokat nyomott a latban az otthoni munkavégzés rohamos terjedése, ami ugyan nem számított új megoldásnak, ám az irodai, helyben végzett ténykedéshez viszonyítva a korábbi arányokban hirtelen és látványos elmozdulást hozott. Míg a távmunkára való áttérés trendje a járvány miatt tavaly tavasszal kialakult válság előtt három-négy százalékos ütemben haladt évente, az Egyesült Királyságban 2020 júniusában már 38 százalékon tetőzött az otthonról dolgozók aránya – áll a Fidelity International friss elemzésében.

A helyszíni irodai munka és a home office hatékonyan kiegészítheti egymást

Mindezek ellenére az irodák használatának módja később persze változhat – hangsúlyozza az összefoglaló. Így például átalakulhat az elrendezés vagy a kínált szolgáltatások: kevesebb asztalt zsúfolnak be egy-egy helyiségbe, és nagyobb hangsúlyt kaphatnak a fantáziadús, együttműködést ösztönző terek. Az akut válság ellenére az elemzés készítői úgy ítélik meg: még ha a személyes jelenlét mellett zajló irodai munka heti ötről négy vagy három napra csökken is,

az irodák létfontossá­gúak az együttműködésen alapuló, kellemes munkavégzés szempontjából, ezért még sok-sok éven át szükség lesz rájuk.

– Arra számítunk, hogy amennyiben sikeresnek bizonyulnak a vakcina előállítása érdekében tett rendkívüli globális erőfeszítések, akkor még 2021-ben visszatérhetünk a megszokotthoz közelebb álló munkavégzési és vásárlási módszerekhez – vélekedik az elemzésben Al-Hilal István, a Fidelity International kelet-közép-európai igazgatója. Jelezte: tekintettel arra, hogy a befektetők az ingatlanok energiatakarékosságának és közösségi jellemzőinek javítását célzó beruházásokat hosszú távú megfontolások alapján hajtják végre, a Fidelitynél úgy vélik, a „zöldbérlemények” gyorsan általánossá válnak majd. Egy-egy ingatlan környezeti fenntarthatósága ma már legalább olyan fontos, mint a hozam és a teljesítmény, habár az alacsony hozamú befektetési környezetben az ingatlan még mindig vonzó alternatíva.

Az adatközpontok, az egészségügyi és a vegyes használatú ingatlanok korábban soha nem látott népszerűségnek örvendenek
Fotó: MTI/EPA/Google

Ugyancsak a pandémia miatt látványosan fellendülő internetes kiskereskedelem hatására folyamatosan növekszik a logisztikai és raktározási létesítmények iránti kereslet is, amelyek ára lassan kimondottan magasnak mondható. Az adatközpontok, az egészségügyi és a vegyes használatú ingatlanok pedig korábban soha nem látott népszerűségnek örvendenek – emelik ki a szakértők.

Mindezek mellett az is várható, hogy az európai kiskereskedők csökkentik majd a fizikai üzleteik számát, és a fő hangsúlyt az online portálokra helyezik át.

Ennek hatására növekszik a második vonalbeli bevásárlóutcák és bevásárlóközpontok üresen álló üzlethelyiségeinek száma, így viszont apadhat a piaci likviditás és még lejjebb süllyednek az árak, emellett újragondolható az üzlethelyiségek hasznosítása.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.