Meglepetés a béremelkedés

Az év végi jutalmaknak köszönhetően a várakozásokat meghaladó mértékben nőtt a bruttó átlagkereset tavaly novemberben, 13,9 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban – közölte a KSH.

Nagy Kristóf
2020. 02. 01. 8:34
null
MN_SABLON
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az év végi prémiumoknak és jutalmaknak köszönhetően a várakozásokat meghaladó mértékben nőtt a bruttó átlagkereset tavaly novemberben, 13,9 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban – közölte tegnap a Központi Statisztikai Hivatal. Ezzel novemberben a bruttó átlagbér átlépte a négyszázezer forintot, 403,5 ezer forint volt az összeg.

Tavaly a január és november között vizsgált időszakban átlagosan bruttó 364,3 ezer forint volt a bruttó átlagkereset, 11,2 százalékkal emelkedett 2018 azonos időszakához képest.

Bodó Sándor, az Innovációs és Technoló­giai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára az adatokra rea­gálva a köztelevízióban arra emlékeztetett: nyolcvanhárom hónapja folyamatosan emelkednek a bérek, köszönhetően a kormány adócsökkentési politikájának.

A tehermérséklés a cégeknek lehetővé teszi, hogy többet költsenek béremelésre. Hozzátette: a novemberi 403,5 ezer forintos bruttó átlagkereset hátterében jól láthatóan az áll, hogy a cégek eredményes gazdálkodása révén novemberben prémiumokat, jutalmakat adhattak alkalmazottjaiknak.

Az elemzőket is meglepte a béradat. Regős Gábor, a Századvég makrogazdasági üzletágának vezetője szerint az átlagbérek emelkedése várhatóan 2020-ban is az inflációt érdemben meghaladó lesz, de a korábbiakhoz képest lassulhat. Hozzátette: novemberben az előző hónapokhoz képest gyorsult a bérek éves növekedési üteme.

Horváth András, a Takarékbank vezető elemzője kiemelte: az emelkedés nemcsak a bónuszok kifizetésének, hanem a képzett munkaerő egyre fokozottabb hiányának is köszönhető, de szerepet játszik a bérminimum-emelés hatása is. Az ismételten nyolc százalékkal növekvő bérminimum miatt az idén is kilenc százalékot várhatóan meghaladó bérnövekedést prognosztizál a Takarékbank, amely 5,5 százalék körüli reálbér-növekedést jelent. A rendszeres bérek 2015 óta 50,9 százalékkal nőttek a magyar munkaerőpiacon, ami példátlan felzárkózást jelent.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.