Meglepően befolyásolta a részvényárat a Tesla-vezér

Kereskedés közben twittelt az árfolyamról Elon Musk, ami szigorúan tiltott és büntetendő cselekmény. Nem először tesz ilyet, ugyanakkor nem úgy tűnik, hogy illegális nyerészkedésre játszana, egyszerűen csak nem bír magával a vállalkozó-guru.

Fellegi Tamás Péter
2020. 05. 02. 18:10
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elon Musk a pénteki amerikai tőzsdei kereskedés második órájában hirtelen kiírta a Twitterre, hogy túl magasnak tartja a Tesla árfolyamát. Miután ő a cég legfontosabb embere, ez kimeríti a tiltott árfolyam-befolyásolás tényállását, ráadásul hasonlóért már komolyan megbüntették a vállalkozót, 20 millió dollárt kellett fizetnie.

Elon Musk kétségkívül korunk egyik legzseniálisabb, leginnovatívabb vállalkozója: az elektromos autózásban lényegesen nagyobb sikert ért el, mint bárki más, ráadásul egy másik iparágban, az űrhajózásban is egyedülállót alkotott: cége létrehozta a földre visszatérni képes, egy helyben leszálló, majd ezt követően többször újraindítható rakétát.

Elon Musk azonban amilyen zseniális, olyan fegyelmezetlen, sőt féktelen is, ami önmagában nem lenne de baj, de tőzsdei cég meghatározó vezetőjeként szigorú szabályok vonatkoznak rá, és ezeket úgy tűnik, képtelen betartani. 2018 őszén már egyszer tett kereskedés közben egy meglepő, ráadásul megalapozatlan bejelentést, és persze nem a hivatalos tőzsdei csatornán, hanem ugyancsak a Twitteren: azt állította, hogy 420 dolláros áron partnereket keres a cég felvásárlásához (az árfolyam akkor 300 dollár alatt volt). Az árat ezzel jelentősen eltérítette felfelé, célja akkor az volt, hogy a részvényt shortolóit (azokat, akik az árfolyam esésére játszanak), kiugrassza pozícióikból. Nem mintha bármi kárt okoztak volna neki, egyszerűen csak idegesítette, hogy van, aki nem hisz a sikerében.

Nos, ekkor komoly tőzsdefelügyeleti eljárás indult ellene, amely végül megegyezéssel zárult: ennek keretében komoly büntetést fizetett, és vállalta, hogy a Teslára vonatkozó megjegyzéseit egy ügyvéd fogja ellenőrizni. Ezek után igen furcsa, hogy most megismétlődött még egyszer az esemény.

A Tesla árfolyama igen hektikusan alakult az elmúlt időben: a járvány előtti hónapokban csillagászati magasságokba emelkedett 900 dollár fölé, ahol a befektetők lényegében azt árazták, hogy a cég a világ első vagy második legnagyobb autógyártója lesz. Márciusban, a koronavírus-pánik idején visszazuhant az árfolyam 370 dollárig, azóta azonban elképesztő módon újra felemelkedett a korábbi csúcs közelébe, csütörtökön 870 dollár is volt az ár, részben a cég jó első negyedéves eredményének köszönhetően.

Pénteken korrigált az árfolyam,760 dolláron állt, amikor jött a Twitter-bejegyzés, amit ráadásul több is követett, jóllehet azok nem közvetlenül a Tesláról szóltak. Az ár kereskedés közben 690 dollár alá esett, majd 700 dolláron zárt: Musk lényegében 10 százalékkal verte le az árat. Hogy mi lehetett az indítéka? A körülményeket és az üzletembert ismerve vélhetően nem nyereségszerzés, valószínűleg a vállalkozónak csak „elgurult a gyógyszere”, ahogy szokták mondani, nem először. Ez persze újra drága mulatság lehet neki: ezúttal akár sokkal súlyosabb büntetést is kiszabhat rá az általában szigorúan eljáró amerikai felügyelet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.