Megszorítások Romániában?

Az értékelés szerint ugyan folytatódni fog a gazdasági növekedés, de a költségvetés tovább veszít egyensúlyából, a bér- és nyugdíjjellegű kiadások máris meghaladják a kritikusnak tekintett nyolcvan százalékot.

Man cleans the windows of a shop in Bucharest
A képzett és munkaképes fiatalok elvándorolnak Fotó: Bogdan Cristel Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Standard & Poor’s pénzügyi szolgáltató csoport megerősítette Románia BBB-A–3-as minősítését a rövid és hosszú távú hitelek esetében, ami a pénzügyi helyzet viszonylag stabil állapotát jelzi. A szakértői jelentésben ugyanakkor komoly aggodalmak is megfogalmazódtak. Ezek szerint a gazdasági növekedés négy százalék alá fog süllyedni az év végére, és három, három és fél százalékosra mérséklődhet jövőre. A megtorpanás fő oka a fogyasztásalapú gazdasági bővülés kimerülése. Az értékelés szerint ugyan folytatódni fog a gazdasági növekedés, de a költségvetés tovább veszít egyensúlyából, a bér- és nyugdíjjellegű kiadások máris meghaladják a kritikusnak tekintett nyolcvan százalékot. A jövő évi parlamenti választások után megszorító intézkedéseket vezethetnek be – jósolja a jelentés.

A képzett és munkaképes fiatalok elvándorolnak
Fotó: Reuters

Barabás T. János, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető elemzője a Magyar Nemzetnek elmondta, a román politikai eliten belül két nagyobb modernizációs elképzelés létezik. – A főleg dél-romániai üzleti köröket képviselő kormány európai partnerekkel futtatná fel a gépipart, valamint a vásárlóerő növelésével, szakképzéssel, infrastruktúrával igyekszik fejleszteni az államot. Az államfő által koordinált titkosszolgálatok és az oda kötődő gazdasági csoportok előnyben részesítik a regionális biztonságpolitikai hatalmi szerep segítségével elérhető amerikai IT-, ­hadi-, energiaipari fejlesztéseket – fogalmazott a szakértő. Úgy véli, a belpolitikai erőviszonyok kiegyensúlyozottsága, a nehézkes és korrupt adminisztráció ­miatt sem várható, hogy egyik vagy másik tábor középtávon felülkerekedne. – Mindez egy zavaros regionális politikát fog gerjeszteni, amelyben a hatalmi terjeszkedés és az együttműködés kitöréseit az elszigetelődés, a nagyvállalat- és Nyugat-ellenesség periódusai fogják váltani – tért ki a várható politikai irányokra Barabás T. János.

A Romániai Magyar Üzleti Egyesület minapi, krízismenedzsmentről szóló konferenciáján a részt vevő szakemberek egyetértettek abban, hogy Románia gazdasága kívül úgy csillog, mint egy viaszos alma, miközben belül szétrohad. Stelian Muscalu gazdasági szakértő és vállalkozó szerint a romániai lakosság habzsol, mert sokáig nélkülözésben élt. – Külföldi autókat, televíziókat, különböző okoskütyüket vásárolunk, amelyek közül semmit nem Romániában gyártottak. Lényegében minden gazdasági eredmény, amellyel a kormány dicsekszik, a fogyasztáson alapul, de úgy, hogy közben azoknak az országoknak a gazdaságát támogatjuk, amelyekből importálunk. A pénz tehát kifele áramlik – idézte a Transindex erdélyi hírportál a konferencia előadóját. Elhangzott: minden szakterületen problémát jelent az emberi erőforrás hiánya. – A képzett és munkaképes fiatalok elvándorolnak, a maradékot pedig elszívják a nagy multinacionális cégek, amelyek olyan ajánlatokat tesznek nekik, amivel a kis- és középvállalkozók nem nagyon tudnak versenyre kelni – fogalmazott az egyik jelen lévő cégvezető.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.