Megvan a jegybank közleményének hatása – erősödni kezdett a forint

Forrás: MTI2020. 04. 01. 16:59
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Történelmi mélypontjáról erősödni kezdett a forint az MNB közleményére, a jegybanki alapkamat melletti, 1 hetes betéti tender elindításáról.

Az eurót 364,64 forinton jegyezték 15.30-kor, az árfolyam 15 óra előtt a forint újabb történelmi mélypontját jelentő 369,63-es szinten állt.

Az év első kereskedési napját az euró 331,11 forintos jegyzésen kezdte.

15.30-kor a svájci frank 344,92 forinton állt. A magyar fizetőeszköz erősödött a fél órával korábbi 347,73-as jegyzéshez és a napközben beállított 349,89-es történelmi mélyponthoz viszonyítva.

Hasonlóan alakult a dollár/forint jegyzés is. Délután fél négykor 333,66 forinton állt a dollár, miután az amerikai devizával szemben is történelmi mélypontot ért el szerdán napközben az árfolyam: korábban egy dollár 338,03 forintot ért.

Rendszeres, alapkamat melletti egyhetes betéti tendert hirdet az MNB

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) egyhetes betéti tender rendszeres meghirdetéséről döntött, az eszköz a bankrendszer likviditásának 0,9 százalékos alapkamaton való lekötésével segíti a hatékonyabb likviditáskezelést – közölte a jegybank szerdán. Az MNB jelezte: kiemelt figyelemmel kíséri a likviditási folyamatok alakulását. Az elmúlt hetek likviditási folyamatai és a likviditás bankok közötti egyenletlen eloszlása egy likviditáslekötő betéti eszköz bevezetését indokolják.

Az MNB 2016 őszén a potenciális eszköztár részévé tette az egyhetes futamidejű betéti eszközt, aminek aktiválására most kerül sor – jelezte a jegybank.

Az egyhetes betéti eszköz a jegybank likviditásszabályozási eszköztárának elemeként hozzájárulhat a bankrendszeri likviditáskezelés hatékonyságának javításához és támogathatja a bankok egynapos betétállományának csökkenését – hangsúlyozta az MNB.

Az egyhetes betéti eszköz fix kamatozású és az O/N betéti eszköz -5 bázispontos kamatával szemben 0,9 százalékos alapkamatot fizet. Az eszközt a jegybanki monetáris politikai partnerkör tagjai vehetik igénybe.

A betéti tendert a jegybank minden héten meghirdeti, az elszámolás a tender napján történik meg. A tendereken elfogadott ajánlatok mennyiségét a jegybank a mindenkori likviditási folyamatok alapján határozza meg. Az MNB az egyhetes betéti eszközt mindaddig aktívan használja és rendszeresen meghirdeti, amíg azt a likviditási folyamatok indokolttá teszik. Az eszköz paraméterei az MNB honlapján érhetők el.

Az első tender időpontja április 2. csütörtök, a tender paramétereit az MNB 12 órakor teszi közzé.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.