MNB: Az üzemanyagárak emelkedése növelte az inflációt decemberben

Az üzemanyagárak emelkedése növelte döntően az átlagos fogyasztói árakat decemberben – mondta Várhegyi Judit, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) főosztályvezetője szerdán az M1 aktuális csatornán.

Forrás: MTI2020. 01. 15. 18:47
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentése szerint a fogyasztói árak a tavalyi év egészét tekintve 3,4 százalékkal emelkedtek, decemberben pedig 4,0 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál.

Az infláció novemberről decemberre történő, az üzemanyagárak emelkedése okozta növekedését az MNB legutóbbi előrejelzésében már valószínűsítette – emlékeztetett, megjegyezve, hogy a prognózis szerint az infláció rövidtávú emelkedését értékének fokozatosan, 3 százalékra való visszatérése követi majd.

Az infláció egész évben érdemi változékonyságot mutatott, tavasszal emelkedett, nyáron mérséklődött, de mindezekért legtöbbször az üzemanyagárak változása felelt – mutatott rá Várhegyi Judit.

A műsorban elhangzott, hogy az infláció decemberi 4 százalékos növekedése az üzemanyagárak növekedése mellett, a dohányáruk és a szeszesitalok árának növekedésével is magyarázható.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.