Modern búzakeményítő üzemet avattak fel Visontán

Visontán avatták fel hazánk egyetlen búzakeményítő üzemét, az Opus Global Nyrt. többségi tulajdonában lévő automatizált üzemet tegnap Orbán Viktor miniszterelnök adta át.

Magyar Nemzet
2019. 02. 12. 12:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Visontán avatták fel hazánk egyetlen búzakeményítő üzemét, az Opus Global Nyrt. többségi tulajdonában lévő automatizált üzemet tegnap Orbán Viktor miniszterelnök adta át. Közép-Európa legmodernebb gyára a kormány 6,2 milliárd forintos támogatásával 33 milliárd forintból valósult meg, és a beszállítókkal együtt mintegy 700 embernek ad munkát a térségben. A 2015-ben kezdődött zöldmezős beruházás eredményeként hazánk legnagyobb kapacitású üzemében az elérhető legjobb technológiát alkalmazzák: a komponensei­re bontott magyar búzát (évente 250 ezer tonnát) és minden értékes alkotó­elemét külön feldolgozzák.

A Viresol a világ legnagyobb multinacionális cégei­nek a beszállítója, a Visontán készült termékeket (különböző típusú keményítőket, glutént és alkoholt) az élelmiszer-, gyógyszer- és vegyipar használja fel, emellett takarmánytermékeket is előállítanak. A keményítőüzemben készült alapanyagok megtalálhatók a legtöbb termékben a papírtól a kozmetikai cikkekig, a mosóportól a tablettákig, a csemperagasztótól a gipszkartonig, a keksztől a levesporig. A visontai gyártás során nem keletkezik hulladék, újrahasznosított energiaforrásokat használnak fel, mérsékelik a vízfelhasználást, és minimális az üvegházhatású gázok kibocsátása is – közölte az Opus Global. A cég nagy hangsúlyt fektet a kutatás-fejlesztésre, hogy az iparág kiemelkedő innovációs és tudásközpontjává váljon a régióban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.