Munkával a gyors élénkítésért

Az emberek jelenlegi munkahelyének megtartása a gazdaság gyors újraindításának alapja az érdekképviseletek egybehangzó véleménye szerint. Ehhez nélkülözhetetlennek tartják a vállalatok támogatását is, valamint azt, hogy a munkaadó, a munkavállaló és a kormány arányosan vegye ki a részét a válságkezelésből. A képviseletek megkeresésünkre azt mondták, nem ismerik azt a válságkezelési csomagot, amit a kormány a jövő héten ismertet.

Nagy Kristóf
2020. 04. 01. 5:50
null
Nincs vendég, nincs munka. Valamennyi érintett szerint a legfontosabb csapásirány a megingott álláshelyek védelme Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Várhatóan a jövő hét első napjaiban jelenti be a kormány az Orbán Viktor miniszterelnök által hazánk eddigi legnagyobb gazdaságélénkítő és válságkezelési csomagjának nevezett intézkedéssorozatot, amelyhez a munkaadói és munkavállalói érdekképviseletek, valamint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara is számos javaslattal élt. A kormányoldal és a képviseletek egyetértenek abban, hogy a munkahelyek megtartása, az emberek jelenlegi állásának garantálása a legfontosabb feladat, amelyhez a vállalkozások segítése és nem a szociális kassza növelése jelenti a megoldást. A képviseletek megkeresésünkre elmondták, nem ismerik a kormány álláspontját, ugyanakkor bíznak benne, hogy figyelembe vették a javaslataikat.

– Munkavállalók nélkül nem tudják a cégek újraindítani tevékenységüket a járványt követően, tehát a dolgozók megtartása nemcsak az ő érdekük, hanem egyaránt fontos a vállalkozásoknak és a kormánynak, és nélkülözhetetlen ahhoz, hogy hazánk gyorsan kilábaljon a gazdasági válságból. A cél eléréséhez mindhárom szereplőnek, az államnak, a munkáltatónak és a munkavállalónak is ki kell vennie a részét a válság kezeléséből – hangsúlyozta megkeresésünkre Perlusz ­László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára megkeresésünkre arra emlékeztetett: a világjárvány a gazdaság minden területét károsan érinti, kiemelten a hazai mikro-, kis- és középvállalkozói szektort. Támogatásuk azért elengedhetetlen, mert a hazai kkv-szektor foglalkoztatja a legtöbb embert.

A főtitkár elsődleges fontosságúnak nevezte a munkahelyek megtartása érdekében az élőmunka terhének drasztikus csökkentését, mivel ez jelenti a legnagyobb költséget, amelyet csak elbocsátásokkal lehet csökkenteni. Ehhez a VOSZ a járulékok csökkentésének, elengedésének kiterjesztését javasolja az összes ágazatra, a bérek kifizetését pedig állami támogatással garantálná. Így a munkavállalók addig is jövedelemhez jutnának, amíg a járvány miatt a munkáltatójuk nem tud a megszokott rendben működni.

A főtitkár a vállalkozások támogatását is elengedhetetlennek tartja. Így például a járulékfizetési könnyítés mellett a fizetési határidőkre és a közbeszerzésekre vonatkozó szabályok szigorú betartását, valamint a finanszírozás megteremtését javasolja a VOSZ. Perlusz László hatékony eszköznek tartja a hiteltörlesztési moratóriumot, illetve azt, hogy a Magyar Nemzeti Bank korlátlan likviditást nyújt a pénzügyi szektornak, így segítve a vállalatok hitelezését. Hozzátette: az infrastruktúra már rendelkezésre áll, a Széchenyi-kártya programmal jelenleg 350 ezer vállalkozás él.

Nincs vendég, nincs munka. Valamennyi érintett szerint a legfontosabb csapásirány a megingott álláshelyek védelme
Fotó: Havran Zoltán

A napokban ismertette a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) is újabb rövid és középtávú, átfogó javaslatait, szintén középpontban a munkahelyek megőrzésével és a cégek támogatásával. A kamara is a hármas tehervállalás fontosságára figyelmeztetett, és arra, hogy a jelenlegi krízis nem vethető össze a 2008-as válsággal. Négy területet jelölt meg: a Nemzeti Válságkezelési Alap felállítását, a munkahelymegtartás garantálását és a munkanélküliség azonnali kezelését, valamint az életképes hazai vállalkozói kör kiemelt támogatását, továbbá a szolidaritási, közjót biztosító intézkedéseket. A munkahelyek megőrzését szintén adó- és járulékkedvezményekkel támogatnák, de egyéb állami szerepvállalást is javasolnak a járvány végéig.

Figyelmeztetnek: az iparágakat és a termelő vállalatokat eltérően érinti a válság, ezért a támogatásuk sem lehet egységes. A kamara úgy véli, prioritást kell felállítani a GDP-hez, a foglalkoztatottsághoz, az exporthoz és az innovációhoz való hozzájárulásuk alapján. Előnyben kell részesíteni a magyar kkv-kat, nekik az innovációs húzóhatás segíti a piacon maradásukat.

Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (­MGYOSZ) alelnöke lapunknak korábban létfontosságúnak tartotta a munkavállalók megőrzése érdekében nyújtott támogatást. Kiemelte: a cégek jelenleg engedélyezik dolgozóiknak, hogy munkaviszonyunk megtartása mellett másik állást keressenek a járvány idejére, elbocsátásokat nem szeretnének. Ugyanakkor az MGYOSZ szerint mindehhez elengedhetetlen az állami segítségnyújtás.

A szakszervezetek közül a Munkástanácsok Országos Szövetsége is átfogó javaslatot tett, amely szinte minden területre kiterjed. A javaslatok alapja szintén az, hogy ne csak a munkavállalók viseljék a terheket, azok megosztása arányos legyen.

Utolsó simítások? A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) összehívását kezdeményezik a munkaadói és munkavállalói érdekképviseletek annak érdekében, hogy a kormány tervezett gazdasági intézkedéseit megismerhessék, ahhoz javaslatokat fogalmazzanak meg – tudtuk meg. Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke megkeresésünkre elmondta, a három munkaadói és a három munkavállalói érdekképviselet mindegyike támogatja a VKF összehívását egy videókonferencia keretében. Kiemelte: létfontosságú a munkahelyek megtartása hatékony és humánus eszközökkel, ehhez pedig mind a munkáltatói, mind a szakszervezeti oldal számos javaslatot fogalmazott meg, sok kérdésben pedig egyet is értenek.

MKIK: Főbb pontok

Szolidaritási, közjót biztosító intézkedések: Minden 2020. március 1. után lett munkanélküli kapjon egyszeri anyagi támogatást; minden nyugdíjas kapjon egyszeri meghatározott összegű utalványt; minden gyermekes család kapjon gyermekenként meghatározott összegű támogatást; minden egészségügyi és oktatásügyi érintett kapjon plusz kompenzációt; tegyék ingyenessé az országos szintű, szélessávú internetlefedettséget.

Támogatás a foglalkoztatottságért: Vissza nem térítendő állami támogatás bevezetése, állami kölcsön a kifizetett bér arányában, adó és járulékok elengedése, új típusú közmunka-program (például munkalehetőség az állami beruházásoknál), álláskeresési támogatás időtartamának emelése minimum 180 napra.

Nemzeti Válságkezelő Alap létrehozása: Egy elkülönített állami pénzalapot hoznának létre a krízis hatásainak enyhítésére, támogatásokra. Forrása kétezer-négyezer mil­liárd forint lenne, fokozatos feltöltéssel. Az alap jelentős segítséget adhat a hazai kkv-szektornak. A beavatkozás két irányból történhet, egyrészt a cégek költségeinek mérséklésével, másrészt fizetőképes kereslet generálásával.

Életképes hazai vállalkozói kör kiemelt támogatása: A központi banki fix kamatozású hitelkonstrukció forgó eszközhitelekre való kibővítése, faktorálási lehetőségek biztosítása.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.