Nagy rohamra számítanak a virágosok Valentin-napon

Ezerszámra fogy Valentin-nap környékén a vörös rózsa, a drágább importvirág mellé azonban kezdenek felzárkózni az olcsóbb és frissebb hazai hagymások is. Az idén a korábbiaknál is nagyobb forgalomra számíthatnak a virágboltok, hiszen egyetlen nap helyett az egész hét végére kitolódhat a szerelmesek ünnepe.

2020. 02. 13. 14:15
null
A vörös rózsa népszerűsége töretlen Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Valentin-napi ajándékozási mámorból a hazai virágkötők és virágárusok is alaposan kiveszik a részüket. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tájékoztatása szerint a virágüzletek forgalma ilyenkor a duplájára nő. A köztestület a Virágkötők, Virágkereskedő Vállalkozók Magyarországi Szakmai Egyesületével és a Flora Hungaria nagybani virágpiaccal együttműködve készített piaci körképe szerint a legtöbben ilyenkor a hagyományosnak számító vörös rózsát keresik, a vásárlók csaknem nyolcvan százaléka ezt a virágot választja. A rózsa különböző színei közül népszerű a bordó, a piros, a rózsaszín és a lila is. A kék vagy a fekete rózsa, az extrémebb színek nem jellemzők ilyenkor, ahogyan cserepes növényt és szegfűt sem szokás ajándékozni. A szakemberek szerint ugyanakkor a virágboltokba kerülő rózsaszálak feb­ruár közepén szinte kizárólag importból származnak.

A vörös rózsa népszerűsége töretlen
Fotó: Bach Máté

Az utóbbi években divatba jöttek a tavaszi hagymások, így például a nárcisz és a jácint. Ezek legnagyobb előnye az, hogy javarészt hazai termesztésűek, frissen, életerősen kerülnek a virágüzletek polcaira, nem mellékesen olcsóbbak is az importnál. Bár a rózsa év közben is a drágább virágok közé tartozik, Valentin-nap közeledtével továbbemelik áraikat a nagykereskedők. Ennek oka az, hogy a nemzetközi piacon is a rózsa a legkelendőbb ajándék a szerelmesek körében, a várható nagy kereslet miatt pedig Valentin-nap előtt másfél-két héttel rendre jelentősen megugrik a nagykereskedelmi ára.

Míg néhány évtizeddel ezelőtt itthon teljesen ismeretlen volt a Valentin-nap, ma már lépten-nyomon piros szívecskék emlékeztetnek arra, hogy közeledik a szerelmesek ünnepe. Ebben egyébként a virágkötők egyesületének is komoly szerepe volt, amivel elsősorban az év eleji gyengébb virágkeresletet szerették volna növelni. A hazai virágpiac szempontjából tehát ma már a Valentin-nap az év első nagyobb eseménye, amit néhány hét múlva egy még nagyobb dömping, a nőnap, májusban pedig az anyák napja, illetve a ballagások követnek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.