Nagy teher jöhet a nyári veszélyekkel

Néhány hetes bizonytalankodás után végül megvalósulhatott a nyári táborok többsége, noha valamennyi sokkal visszafogottabban, a vírusveszélyre tekintettel szerveződött. A szünidőben egyébként is gyakrabban fordulnak elő gyermekbalesetek – otthon, közúton és a táborokban is.

2020. 07. 20. 11:36
null
Pillanatok alatt megtörténhet a baj. Nem árt az óvatosság Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Évente a mintegy 1500 közlekedési balesetben 100-135 gyermek veszti életét és félmillióan kerülnek kórházba – a statisztikák alapján Magyarországon négyévenként minden gyermek valamilyen sérülés miatt orvoshoz kerül.

A nyári szünetben elsősorban a 3–6 és a 10–14 éves korosztály a leginkább veszélyeztetett. A fiúk kicsi korban kétszer, serdülőkorban háromszor gyakrabban szenvednek balesetet, mint a lányok – mutatják az eddigi esetekből leszűrt tapasztalatok, amiből az is kiderül, hogy a nemegyszer tragédiával járó szerencsétlenségek a közlekedés mellett a legtöbbször fulladás, égés, magasból történő leesés vagy mérgezés következményei.

Hazánkban az állam az alapvető ellátást biztosítja a családoknak a gyermekbaleseteknél: minden három és 18 év közötti gyermeknek alanyi jogon jár állami baleset-biztosítás, ha az otthon, az óvodában, az iskolában történt, illetve az utazás során bekövetkező balesetekre is fedezetet nyújt az év minden napján. Ezzel együtt vannak olyan piaci termékek, amelyek nagyobb kockázati kört fednek le és nagyobb összegű kárkifizetést tesznek lehetővé – közölte lapunkkal a Magyar Biztosítók Szövetsége.

Pillanatok alatt megtörténhet a baj. Nem árt az óvatosság
Fotó: Teknős Miklós

A nagyobb baleset, műtét, tartós egészségkárosodás fizikailag, érzelmileg és anyagilag is terhet jelent a családnak, amikor ráadásul a szülőknek is betegszabadságra kell menniük. – Nyáron felértékelődik a balesetbiztosítások szerepe, hiszen az óvodák és az iskolák bezárásával a kicsik még több időt töltenek szabadidős sporttevékenységekkel vagy a vízpartokon. A nagyobb nyugalom érdekében jól jöhetnek az évente néhány ezer forintos, kedvezményekkel, jó kondíciókkal kínált biztosítások. Ezek akár az egyetemi tanulmányok végéig, 23–25 éves korig szolgáltatást nyújtanak – jelezte a szövetség, hozzátéve, hogy döntés előtt érdemes összehasonlítani a különféle lehetőségeket. Fontos tudni, hogy a balesetbiztosítások esetén nincs várakozási idő, a biztosító kockázatviselése már a szerződés létrejötte utáni naptól érvényes.

Amiatt sem lehet haszontalan fontolóra venni a pluszkiadást, mert előfordul, hogy másoknak okoznak kárt a gyerekek, például ablakot törnek be, ilyenkor jól jöhet, ha van kiegészítő felelősségbiztosítás, amely akár több százezer forintig megtéríti a másoknak vagy másokban okozott károkat.

A biztosítók jellemzően nem csak egyszeri kifizetéssel állnak ügyfeleik mögött, az anyagi fedezeten túl egyedi asszisztenciaszolgáltatások teszik érdekesebbé a szerződés lehetőségét. Van olyan biztosítás, ami például tartalmazhatja a szakorvosi vizit vagy a második orvosi szakvélemény megszervezését, vagy huzamosabb kórházi, otthoni ápolás esetére tanulástámogatást ad a különórák megtérítésére.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.