Nem hátráltatja az agrárpénzek lehívását a vírus

2020. 04. 18. 16:09
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus-járvány ellenére rendben zajlik a Vidékfejlesztési program végrehajtása és az agrártámogatások kifizetése – hívta fel a figyelmet Nagy István. Az agrárminiszter képviselői kérdésre adott írásbeli válaszában jelezte: bár a betegség valóban kihívást jelent, a Magyar Államkincstár (MÁK) munkatársai mindent megtesznek, hogy az agrár- és vidékfejlesztési források időben eljussanak az érintettekhez. Mivel a korlátozások hatásai a gazdálkodókat sem kímélték, ezért a kincstár, a megszokott gyakorlattal ellentétben, a június 30-i határidő előtt kifizeti a gazdáknak a múlt évi egységes kérelmek alapján nekik járó összeg még fennmaradó részét. Az utalásokat ­március végén indította el a MÁK.

Az elmúlt hetekben a Vidékfejlesztési programból megvalósuló beruházásoknál több könnyítést vezetett be az agrártárca. A projektekhez kapcsolódó helyszíni szemlék egyelőre elmaradnak, csak a legszükségesebb esetben tartják meg az ellenőrzéseket. Ugyanez igaz az egyes nemzeti forrásból finanszírozott intézkedésekre is. Az év elejére tervezett helyszíni szemléket a MÁK átütemezte az év második felére.

A kifizetésekkel párhuzamosan folyik az idei egységes kérelmek beadása is. Az első napok tapasztalatai azt mutatják, hogy a kérelmek kitöltését segítő falugazdászok és a gazdálkodók is gyorsan alkalmazkodtak a szokatlan helyzethez. Személyes ügyintézés helyett elsősorban telefonon és e-mailben egyeztetik a kérelem tartalmát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.