Nem lesz rekordtermés

A termelők idén is az őszi árpával kezdték a betakarítást.

Magyar Nemzet
2020. 07. 04. 9:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a múlt ősszel még minden jel arra mutatott, hogy az idén a korábbiaknál is bővebb termést takaríthatnak be a szántóföldi növényeket termesztők, az időjárás keresztülhúzta a gazdálkodók számítását. A napokban megkezdődött az aratás, az előzetes becslések szerint a közepesnél gyengébb termés várható. Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára az aratási koordinációs bizottság tegnapi ülése után elmondta: a nyári aratású szántóföldi növényekből mintegy hétmillió tonnát takaríthatnak be több mint 1,6 millió hektárról a gazdálkodók. Megjegyezte ugyanakkor, hogy ez csupán egy óvatos becslés, pontosabb kép az aratás előrehaladottabb állapotában várható.

Országszerte felzúgtak a kombájnok
Fotó: Mátrai Dávid

A termelők idén is az őszi árpával kezdték a betakarítást, a távirati iroda tudósítása szerint a termény mintegy 30 százaléka került eddig a magtárakba. A terméshozamok a korábbi évek átlagánál 6–15 százalékkal lehetnek alacsonyabbak, ami jelentős veszteséget jelent az ágazatnak. Időközben megkezdődött az őszi búza aratása is, a repce betakarítása pedig ma kezdődik. Mintegy 900 ezer hektárról takarítanak be őszi búzát idén a gazdálkodók, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) előzetes termésbecslése alapján hektáronként 4,3-4,4 tonnás átlaggal számolhatnak a termelők. A legkedvezőtlenebb helyzet a repcénél van, amelynek vetésterülete 311 ezer hektár volt idén, a terméshozamok pedig még az előzetesen becsülteknél is alacsonyabbak lehetnek, hektáronként alig haladhatják meg a 2-2,1 tonnát.

A megszokottnál jóval gyengébb terméseredmények egyértelműen az időjárás számlájára írhatók. Míg a múlt év végén az őszi vetés 70 százaléka kifejezetten jó állapotban volt, az enyhe tél és a száraz tavasz sokat ártott a növényeknek. A mintegy tíz hétig tartó aszályt legjobban az őszi káposztarepce sínylette meg, a várható terméseredményeken pedig már a május végén érkezett csapadék sem segített. Az őszi búza és az árpa közül a hosszabb tenyészidejűek­nek segített valamelyest a késői nagy esőzés, így néhány tonnával emelkedhet a betakarítható mennyiség. A tavaszi vetésű növényeknek sem tett jót az aszály, a májusi és júniusi eső viszont újra életet lehelt a táblákba.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.