Nem vész el a tenyésztőket segítő forrás

A sertéstartók számára 2015 elején vezették be a tenyészkoca állatjóléti támogatási programot .

Magyar Nemzet
2020. 04. 10. 19:57
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jó hírt kaptak a hazai sertéstartók, az Európai Bizottság ugyanis a napokban kiadott határozatában engedélyezte a tenyészkoca állatjóléti támogatási program meghosszabbítását. Az Agrárminisztérium tájékoztatása szerint ennek köszönhetően a tisztán nemzeti forrásból finanszírozott támogatási program 2021 után is változatlan feltételek mellett folytatódhat. Brüsszel jóváhagyása 2027. január 31-ig lehetőséget biztosít a hozzájárulás kifizetésére.

A tárca emlékeztetett arra, hogy hazánk azon kevés országok közé tartozik, amely támogatásokkal ösztönzi az állattartó gazdákat azért, hogy az Európai Unióban előírt szigorú állatjóléti feltételeken túlmutató körülményeket biztosítsanak gazdaságukban. Ilyen például, ha egy telepen nagyobb férőhelyet, az előírásokat túlteljesítő tartási viszonyokat teremtenek az állatoknak, illetve ha az átlagosnál jobb takarmányt vagy almot kapnak a sertések. Az ilyen lépéseknek köszönhetően ugyanis jelentősen javulnak a haszonállatok körülményei.

A tenyészkoca állatjóléti támogatási programot az agrártárca 2015. elején vezette be. Az intézkedés célja egyértelműen az volt, a hogy az állataiknak jobb tartási körülményt biztosító gazdákat vissza nem térítendő támogatással jutalmazza és ösztönözze. Az agrártárca adatai szerint a programban évente több mint nyolcszáz gazdálkodó vesz részt, a kifizetett összeg pedig meghaladja a 8,6 milliárd forintot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.