Óriási anyagi veszteséget okoz a terrorizmus

A terrorcselekmények egy-két évre jelentősen visszavetik az érintett ország turistaforgalmát, azonban ha nem történik újabb támadás, az idegenforgalom hamar visszaáll a korábbi szintre – derül ki egy friss tanulmánykötetből.

2020. 11. 21. 6:54
Site of a gun attack in Vienna
Armed police officers patrol near the site of a gun attack in Vienna, Austria, November 4, 2020. REUTERS/Leonhard Foeger - RC2BWJ9R7HFA Fotó: Leonhard Foeger
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több korábbi, külföldi egyetemeken készült kutatás is megállapította, hogy átlagosan 13 hónapig tart azt az időszak, amíg annyira élénken él egy terrorcselekmény emléke a turistákban, hogy inkább elkerülik az adott országot, a támadás helyszínét – erről értekezik a Budapesti Corvinus Egyetem és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem új, Turizmusbiztonság című közös kötete.

Ebben több ország elmúlt évekbeli terroreseményeinek vizsgálata során megállapítják, hogy a bevételek a vendégéjszakák számánál is nagyobb arányban esnek a terrorfenyegetettség miatt, mivel a szállások leértékelődnek, a látogatók óvatosabban viselkednek, és az is jellemző, hogy a vagyonosabb turisták sokáig elkerülik ezeket a helyszíneket.

Bécset a járvány mellett a terrorhullám is elérte. Örülnek, ha szűk körben megtarthatják a karácsonyt Fotó: REUTERS/Leonhard Foeger

A terrorizmus turizmusra gyakorolt hatása a 2001. szeptember 11-i támadások után vált látványossá; alapvetően átalakult, ahogy az utazásbiztonságról gondolkodunk – fejtegeti Tokodi Panna és Ritecz György a Turizmus a terrorizmus árnyékában című tanulmányban. Abban az évben, majd az iraki háború kezdete után globálisan is visszaesett az idegenforgalom, s bár terrorcselekmények utána is történtek, a külföldi utazások száma is bővült, igaz, a biztonságosabbnak vélt úti célok felé.

Kikísérnek egy lakót a helyszínről 2020 júniusában, miután egy férfi késsel támadt emberekre egy menedékkérőknek otthont adó glasgowi szállodában Fotó: MTI/EPA

A veszteségekre Franciaországot említik példaként, amely a világ egyik legkedveltebb úti célja, ahol a globális idegenforgalmi összegek hat-hét százalékát költik el. Gallföldön azonban a 2015-ös merényletek hatására jelentősen, 19,2 százalékkal visszaesett a foglalások száma a szálláshelyeken, ami azóta sem javult.

Helyszínelés Villejuifben. Terrorfélelemben élnek Fotó: MTI/EPA/Christophe Petit

Törökországban szintén megfigyelhető volt a terroresemények fokozódásakor, hogy a következő évben a turizmus is visszaesett, míg rengeteg turista, akik a 9/11 utáni időszakban vagy az arab tavasz idején eredetileg egy közel-keleti országba tervezett utazást, inkább a biztonságosabbnak tartott Törökországba látogatott el.

Késeléses támadás miatt lezárnak egy utcát a London híd déli végének közelében 2019. november 29-én Fotó: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga

A megfigyelt tendenciák szerint egy-egy terrorcselekmény több szezonon keresztül csökkenti az ország vonzerejét a turisták körében. Ha viszont az eseményt követő időszakban nem követnek el újabb merényletet, a következő esztendőben jellemzően visszaáll a vendégforgalom a korábbi szintre.

Az állandó terrorfenyegetettség azonban értelemszerűen tartósan alacsony szinten tarthatja egy-egy ország idegenforgalmi bevételeit – állapítják meg az egyetemi tanulmánykötetben.

Rendőrautó egy átkutatott török utazási iroda előtt, a németországi Duisburgban 2016. augusztusban. Észak-Rajna-Vesztfália és Alsó-Szászország több városában feltételezett iszlamista szélsőségeseknél tartottak házkutatásokat Fotó: MTI/EPA/Marcel Kusch

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.