Nyáron értesítés érkezik a kamatkockázatokról

Noha az új lakáshitelek 96 százalékát már fix kamatozással igénylik a lakossági ügyfelek, a teljes állomány mintegy hatvan százaléka még változó kamatozású.

2019. 04. 17. 17:16
null
Sok család jutott otthonhoz, de akadnak olyanok, amelyek sérülékeny helyzetben vannak Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyártól a hitelintézetek mintegy 130 ezer változó kamatozású jelzáloghiteles ügyfelet tájékoztatnak a kölcsön kamatkockázatáról és a kiszámítható, fix kamatú konstrukcióra való átszerződés lehetőségéről – mondta kedden Windisch László, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke a távirati irodának. Noha az új lakáshitelek 96 százalékát már fix kamatozással igénylik a lakossági ügyfelek, a teljes állomány mintegy hatvan százaléka még változó kamatozású.

Windisch László szerint közülük is a leginkább azok vannak sérülékeny helyzetben – ők kapnak értesítőt –, akiknek még legalább tízéves futamidő van hátra, hitelszerződésüket a 2015. februári szabályok életbelépése előtt kötötték, hitelüket megfelelően fizetik vagy fizetési késedelmük legfeljebb 90 nap. Windisch László szerint ez 895 milliárd forintnyi jelzáloghitel-állományt jelent, az ezeket törlesztőknek érkezik tájékoztató a hitelintézetüktől.

– A változó kamatozású lakáshitelek kockázata az, hogy esetleges banki kamatemelés nyomán akár három hónapon belül megnő a törlesztőrészlet – hangsúlyozta az alelnök. Márpedig ha egy még 15 év futamidejű és csaknem nyolcmillió forintos tőketartozású jelzáloghitelnél a bank egy százalékkal megemeli a kamatot, az csaknem 4200 forinttal növeli a havi törlesztőrészletet. Minden további százaléknyi emelés 7-7,5 százalékkal nagyobb anyagi terhet jelent. A jegybanki vezető szerint a korábbi pénzügyi válságok bebizonyították: évtizednyi futamidő alatt nem zárható ki a kamatemelés esélye.

Sok család jutott otthonhoz, de akadnak olyanok, amelyek sérülékeny helyzetben vannak
Fotó: Kurucz Árpád

A bankok értesítőjükben kiszámítják, hogy mekkora havi többletteherrel járna az adott ügyfélnek egy esetleges 1,3 vagy 5 százalékos kamatemelés. Ennek elkerülésére adósaiknak az öt- vagy tízéves kamatrögzítésű és a futamidő végéig fix kamatú hitel közül legalább kettőre szerződésmódosítási lehetőséget mutatnak be.

Az aktuális szerződésmódosítással nem élő ügyfelek a továbbiakban évente egyszer, friss tartalommal ismételt tájékoztatást kapnak a kockázatokról és a lehetőségekről, abban az esetben, ha a jelzáloghitelük futamideje még meghaladja a tíz évet.

Tizenegymillió új ingatlanra

A teljes lakáshitel-állomány 3324 milliárd forintot tett ki 2018 végén, ami 10,3 százalékkal több az egy évvel korábbinál – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal Lakossági lakáshitelezés című összefoglalójából. Tavaly az engedélyezett hitelek száma 13 százalékkal, összege egyharmaddal nőtt 2017-hez viszonyítva. Összesen 109 ezer lakáshitelt folyósítottak, 823 milliárd forint összértékben. Míg az új kölcsönök száma mintegy négy százalékkal, addig összege az előző évivel összevetve 36 százalékkal nőtt. Tíz folyósított kölcsönből hét használt lakás vásárlását segítette. Az átlagos hitelösszeg éves összevetésben félmillió forinttal, 4,8 mil­lióra nőtt régi lakás esetén, újnál viszont 7,6 millióról 11 millióra. A használt lakásoknál az adásvételek negyven százalékában szerepelt lakáskölcsön. A lakáscélú hitelek átlagos futamideje meghaladja a 15 évet.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.