Válaszúthoz érkeztek a világ vezetői

Hortay Olivér: A blokkosodás irányába tett további lépések katasztrofális következményekkel járhatnak.

2024. 04. 26. 13:24
Róma, 2021. október 30. Csoportkép a 19 legnagyobb fejlett és feltörekvő gazdaságot, valamint az Európai Uniót tömörítő csoport kétnapos csúcstalálkozójának résztvevőiről Rómában az esemény első napján, 2021. október 30-án. Első sorban középen Mario Draghi olasz miniszterelnök. MTI/EPA/Pool/Ludovic Marin Fotó: Ludovic Marin Forrás: MTI/EPA/Pool
Csoportkép a 19 legnagyobb fejlett és feltörekvő gazdaságot, valamint az Európai Uniót tömörítő csoport kétnapos csúcstalálkozójának résztvevőiről Rómában az esemény első napján, 2021. október 30-án Fotó: MTI/EPA/Pool/Ludovic Marin
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A világ vezetői válaszúthoz érkeztek. A blokkosodás irányába tett további lépések borítékolhatóan gyér gazdasági teljesítményhez és fokozódó háborús aktivitáshoz vezethetnek, ha azonban ellentartanak a kereskedelmi konfliktusoknak, a baj még megelőzhető – fejti ki a legújabb Facebook-videójában Hortay Olivér. A Századvég energia- és klímapolitikai üzletágának vezetője elmondja: az alapján, hogy a nemzetközi kereskedelem mekkora arányt képviselt a globális GDP-ben, az emberiség elmúlt kétszázötven éve négy jól elkülöníthető rezsimre bontható. 

Az ipari forradalmat követően a technológia lehetővé tette, hogy a nemzetek egyre intenzívebben együttműködjenek egymással, és ez a korábbiaknál markánsabb fejlődést eredményezett.

A bővülés egészen az első világháború kitöréséig tartott, ami új rezsimet hozott magával. Az országok elkezdtek bezárkózni, a nemzetközi kereskedelem visszaesett, és ez szűkítette a gazdasági lehetőségeket is. Úgy kellett tehát egy egyre kisebb tortán osztozkodni, hogy közben a konfliktusok költsége is csökkent, hiszen egy másik ország támadása egyre kevesebb kapcsolat felszámolásával járt együtt. Ez pedig egyenes utat jelentett egy második világégéshez – emlékeztet.

A harmadik rezsim a háború utáni fellendüléssel kezdődött, és egészen a 2008-as gazdasági válságig tartott. A kereskedelmi kapcsolatok súlya már az ötvenes évektől növekedésnek indult, de az igazán nagy bővülést a hidegháború lezárása hozta. A folyamat legnagyobb nyertese egyértelműen Amerika volt, ami kiterjesztette saját gazdasági modelljét. És bár az új rezsimnek megvoltak a maga vesztesei is, a hiperglobalizáció időszaka a torta méretét soha nem látott mértékben növelte, és ami talán ennél is fontosabb, 

a bővülő együttműködések költségessé tették a széles körű fegyveres konfliktusok kirobbantását.

A 2008-as válsággal azonban új rezsim indult, és ma is ebben élünk. A kereskedelmi bővülés ugyan nem állt meg, de lelassult, és azóta az aránya a globális GDP-ben stagnál. 

A napjainkban tapasztalható mintázat kísértetiesen hasonlít a két világháború közötti időszakra

– vélekedik az elemző.

A gazdaságtörténet üzenete tehát világos. A világ vezetői a 1920-as években a blokkosodás útjára léptek, és ez katasztrofális következményekkel járt. Ezúttal célszerű lenne a másik irányba fordulni, és ellentartani az eszkalációnak – hívja fel a figyelmet.

 

 


 


 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.