Ilyen is van: mutatjuk a zöldpolitika legfőbb veszélyeit

A következő évtizedek sikerének babérjait a zöldtechnológiák alkalmazásával lehet learatni, de itt sem árt az óvatosság. Hortay Olivér, a Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágának vezetője ezúttal azokra a csapdákra hívta fel a figyelmet, melyeket Magyarországnak mindenképpen érdemes elkerülnie.

2024. 02. 21. 7:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt napokban Hortay Olivér mutatta be, hogy Magyarországnak miért érdemes kitüntetett figyelmet szentelnie a zöldtechnológiáknak. A Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágának vezetője eddig két részben elemezte a kilátásokat, most elérkeztünk a harmadik fejezethez. A szakértő ezúttal arra hívta fel a figyelmet a közösségi oldalán, hogy célszerű elkerülni hazánknak a két csapdát. Ezek közül az egyik a gazdaságfejlesztési és klímavédelmi törekvések összekeverése.

– Az Európai Unió klímapolitikájának talán legnagyobb tévedése, hogy a gazdaságának szigorú korlátozásától egyszerre reméli a kibocsátások csökkenését és – az igény megteremtésén keresztül – a zöldiparának épülését. Ezzel ellentétben a konkurens nagyrégiók a korlátozásokkal óvatosan, a zöldiparágak támogatásával viszont nagyvonalúan bánnak – emelte ki az üzletágvezető. Szerinte a hibás európai megközelítés mögött súlyos szereptévesztés áll.

Klímaaktivisták öntötték le Van Gogh ikonikus alkotását 2022-ben. Az anarchisták aligha javítják a környezetvédelem és a zöldpolitika társadalmi megítélését. Forrás: Facebook

Az Európai Unió hozzájárulása a globális szén-dioxid-kibocsátáshoz hét százalék, és folyamatosan csökken, azaz a közösség túlzott áldozatvállalásának gyakorlati haszna elhanyagolható. A versenyképesség visszaesése azonban nemcsak a gazdasági és geopolitikai pozíciót rontja, de a klímaváltozás hatásai elleni védekező képességet is. Ma Európára nem önmagában az átlaghőmérséklet növekedése jelenti a legnagyobb veszélyt, hanem például az annak hatására élhetetlenné váló Száhel-övezetből vagy Közel-Keletről potenciálisan meginduló migrációs hullámok. Azzal ráadásul, hogy a szigorú környezetvédelmi terhek miatt az európai vállalatok nem képesek kellő kapacitásokat kiépíteni, a közösség a zöldátmenethez szükséges eszközökben is egyre inkább importra szorul, ami a versenyképesség további csökkenéséhez vezet.

Hortay Olivér szerint a másik csapdát az jelent, ha teret engedünk a káros kapcsolt ideológiáknak. A zöldideológiával ugyanis számos, korábban meghaladottnak gondolt téveszme „mászott vissza az ablakon”.

– A német atomerőművek leszerelése vagy az emberek mindennapi (például táplálkozási) szokásainak megváltoztatási szándéka mögött egyaránt azonosítható az a progresszív szemléletmód, ami feltételezi, hogy az üdvtörténet már a Földön megvalósítható, csak egy jó tervezőasztal kell hozzá, meg persze néhány rossz év, amíg eljutunk az ideálisnak vélt világállapotig – fogalmazott a szakértő. Jelezte: ezekről az elképzelésekről a történelem számos alakalommal bebizonyította, hogy nemcsak naivak, de tragikus helyzeteket eredményezhetnek. Ráadásul ahogyan a klímaváltozás témáját egyre nagyobb érdeklődés övezi, a kapcsolt politikai termékek száma is folyamatosan nő.

A globalisták a világkormány létrehozásának szükségességét immár a kellően hatékony éghajlatvédelmi törekvésekkel indokolják, az európai föderalisták karbonvámmal és lakossági karbonadóval teremtenének bevételt a központi intézményrendszerüknek, a radikális baloldali anarchisták pedig azért rongálnak, mert azzal kívánják felhívni a figyelmet a közelgő klímakatasztrófára.

– Ezek a kapcsolt politikai termékek nemcsak álságosok, de gyakran a zöldtörekvéseknek is ártanak, hiszen például az anarchisták aligha javítják a környezetvédelem társadalmi megítélését. A tanulság tehát, hogy Magyarországnak célszerű a zöldtechnológiai kapacitások kiépítését támogatnia, saját gazdaságának átalakításában megfontoltan haladnia, a káros zöldideológiáktól pedig tartózkodnia – tette hozzá Hortay Olivér.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Getty Images)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.