Okosmérésre ösztönöz az új energetikai támogatás

Mintegy tízszázalékos energiamegtakarítás érhető el pusztán azzal, ha a távfűtéssel felszerelt házak lakásait, radiátorait teljesítményszabályozó szelepekkel látják el. Mégis mintegy kétszázezer lakásnak nincs egyedi mérése Magyarországon. Ezen változtatna az Otthon melege program szeptembertől társasházaknak és lakószövetkezeteknek szóló támogatási rendszere.

2019. 06. 18. 11:31
null
A tervdokumentáció elkészítéséhez is lehet majd segítséget igényelni Fotó: Szigetváry Zsolt Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A távfűtéses épületek lakóit, lakóközösségeit célozza meg az Otthon melege program hétfőn bejelentett fejezete. Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkár ismertette, hogy az okos költségmegosztást és a radiátorok cseréjét kívánja támogatni a kormány az erre elkülönített kétmilliárd forintos, vissza nem térítendő keretből. A pályázatban távfűtéses társasházak és lakószövetkezetek közgyűlési határozattal vehetnek részt. Az államtitkár kiemelte, hogy a korábbi fejlesztések ellenére Magyarországon még mindig nagyjából kétszázezer olyan lakás van, amelyet egyedileg nem szabályozható módon fűtenek – márpedig számítások szerint csak ez a funkció mintegy tízszázalékos energiamegtakarítással jár épületenként.

A beruházás teljes költsége önrészből és vissza nem térítendő támogatásból áll össze, a támogatás a bruttó költség 10–50 százaléka lehet, maximális értéke lakásonként 350 ezer forint – részletezte Kaderják Péter. Az államtitkár hozzátette: egy pályázatban a támogatás mértéke 150 ezertől 75 millió forintig terjedhet, a támogatás folyósítására utófinanszírozás formájában, legfeljebb három ütemben kerülhet sor. Érdemes tudni, hogy az önrész költségeihez igénybe vehetők a korábban, a Gazdaságfejlesztési és a Vidékfejlesztési operatív programokban meghirdetett hitelkonstrukciók is.

A beruházás részét képezheti okosmérésre alkalmas fűtésiköltség-megosztó rendszer kialakítása, amellyel pontosan, radiátoronként mérhető, hogy az adott berendezéssel mennyi hőt fogyasztott a lakó, a fogyasztási adatokat pedig begyűjti és elemzi a szolgáltató. Amennyiben az épületben már üzemelnek költségmegosztók, ám azok nem alkalmasak okosmérésre, akkor a támogatás felvehető ezen rendszer okosítására is. Harmadrészt ha az okosmérők az adatgyűjtőket leszámítva már működnek a házban, akkor az új adatgyűjtő rendszer felszerelése és az okosrendszer kialakítása támogatható.

A tervdokumentáció elkészítéséhez is lehet majd segítséget igényelni
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A fenti beruházásokat kiegészítő, de önállóan nem támogatható beruházások között lehet szükség szerint a csőrendszer átalakítása, a strangszabályozók felszerelése, azok hidraulikai beállítása, a fűtőtestek termosztatikus szelepeinek felszerelése és a radiátorok cseréje. Támogatást lehet felvenni a tervdokumentáció elkészítésére és egyéb szakértői, engedélyeztetési, szakhatósági költségeinek fedezésére is.

Pályázni országosan 2019. szep­tember 24-től ügyfélkapun keresztül lehet 2020. március 31-ig vagy a rendelkezésre álló forrás kimerüléséig. A feltételek részletei az Nfsi.hu oldalon érhetők el az „Okos költségmegosztás alkalmazásának elterjesztése, radiátorcsere-program” linkre kattintva, ami az alábbi címre visz: tav2019.nfsi.hu. A támogatói döntést a benyújtást követő 120 munkanapon belül bírálják el és hozzák meg a döntést a támogatásról. Ezután a pályázatkezelő, az NFSI Nemzeti Fejlesztési és Straté­giai Intézet NKft. 15 munkanapon belül értesíti a pályázókat a döntésről, és a pályázati portálon keresztül kiküldi a támogatói okiratot. A dokumentum birtokában 18 hónap van a beruházás kivitelezésére.

A vissza nem térítendő támogatás folyósítása a kivitelezés befejezte utáni 90 napon belül kezdeményezhető a pályázatkezelőnél, a pályázati portálon, majd az összeg legfeljebb egy hónappal később megérkezik a megjelölt bankszámlára.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.