Online gyorsabb, de offline is intézkedhetünk

Három hét múlva közzéteszi a hivatal az adófizetők személyi jövedelemadó-bevallási tervezetét. Az iratokat elektronikus úton, az ügyfélkapun keresztül lehet megnézni, de azok is könnyen hozzájuthatnak, akiknek nincs ügyfélkapus hozzáférésük: az érintettek március közepéig kérhetik, hogy a hatóság postán küldje ki címükre a tervezetet. A postázási kérelmet – egyebek mellett – sms-ben is elő lehet terjeszteni.

Jakubász Tamás
2020. 02. 26. 9:27
null
MN_SABLON
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyjából ötmillió magánszemélynek készít idén tervezetet a személyi jövedelemadó-bevallásról a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), a nyomtatványok kiállítása automatikusan, minden kérés nélkül megtörténik. Az adóügyi dokumentumok azokat az adatokat tartalmazzák, amelyeket a munkáltatók, a kifizetők korábban közöltek a hatósággal, így bevallási tervezetet nemcsak a munkavállalóknak, de az őstermelőknek, az áfa fizetésére kötelezett magánszemélyeknek és egyéni vállalkozóknak is összeállít a NAV. Az elkészített tervezeteket március 15-től ismerhetik meg az érintettek elektronikus úton, az ügyfélkapu segítségével a nav.gov.hu és a magyarorszag.hu címről elérhető eSZJA portálon. Akinek van ügyfélkapus hozzáférése, március idusáig nincs dolga.

Nem kell kétségbeesniük azoknak sem, akik eddig nem váltották ki az ügyfélkapuhoz szükséges belépési kódot, s nem is tervezik, hogy elintézik a hozzáférés megszerzéséhez szükséges teendőket – ők is könnyen hozzájuthatnak az adóügyi adataikat tartalmazó nyomtatványhoz. Az egyik lehetséges módszer, hogy az érintettek kérelmet terjesztenek elő, hogy az adóhivatal küldje ki címükre az iratot postán. Ez az igény jelezhető többféle formában, a lehetőségek között pedig igen egyszerű megoldások is szerepelnek. A legegyszerűbbnek kétségkívül az sms mutatkozik: aki postán szeretné megkapni bevallási tervezetét, annak nem kell mást tennie, mint az adóazonosító jelét és a születési dátumát elküldeni rövid telefonüzenetben. Az sms-t az SZJA rövidítéssel kell kezdeni, majd szóköz után be kell ütni az adóazonosító jelet, amit újabb szóköz után az egybeírt születési dátum követ, előbb a négy számjegyű évszámmal, majd a két-két számjegyű hónappal és nappal. Például így: SZJA 0123456789 19750101. Az adóhivatal a 06-30/344-4304-es telefonszámra várja az sms-eket, amelyekre automatikus választ is küld.

Aki nem akar rövid szöveges üzenettel bíbelődni, az választhatja a NAV honlapján elérhető űrlapot, írhat hagyományos levelet vagy kitöltheti a BEVTERVK rövidítésű formanyomtatványt, de felhívható az 1819-es és a 06-80/20-21-22-es telefonszám is. Az pedig, aki a személyes ügyintézést részesíti előnyben, felkeresheti a hatóság bármely ügyfélszolgálatát. Fontos, hogy a postázási kérelmet csak március 16. éjfélig lehet előterjeszteni. Az elkészült tervezeteket a NAV ezután tértivevényes levélben, április 30-ig küldi el postán. Ha pedig valaki elmulasztaná a határidőt és ügyfélkapuról sem intézkedik, a részére kiállított tervezethez akkor is hozzájuthat, ugyanis május 20-ig személyesen, a NAV ügyfélszolgálatain bárki kérheti adóbevallási tervezetének kinyomtatását.

Ahogy korábban, úgy idén is május 20. az adóbevallási határidő. Eddig a napig lehet érvényesen nyilatkozni az adó kétszer egy százalékának felajánlásáról is, vagyis eddig lehet megnevezni egy civil szervezetet és egy vallási közösséget vagy a Nemzeti tehetségprogramot.

Záporoztak tavaly az sms-ek

Az elmúlt esztendőben igen sokan terjesztettek elő postázási kérelmet, a megadott határidőig összesen nagyjából 434 ezer beadvány érkezett. A lehetőségek közül a legtöbben az sms-t választották: négyből három érintett adófizető írt rövid szöveges telefonüzenetet a hatóság telefonszámára. A második legnépszerűbbnek a NAV internetes oldalán elérhető elektronikus űrlap számított, azt 65 ezren töltötték ki. A hagyományos postai levelet eközben nagyjából 16 ezren választották, nem sokkal kevesebben az adóhivatal ügyfélszolgálataiban, személyesen kérték a postázást, miközben tízezer körül mozgott azok száma, akik telefonon hívták fel a hatóságot és ilyen módon jelezték, hogy a tervezetet levélben szeretnék kézhez venni.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.