Orbán–Orban-találkozó lesz a magyar–román határon?

A két ország kormányfője avathatja fel szeptember 4-én a Bihar–Bors autópálya-szakaszt és az új átkelőt.

null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar és a román miniszterelnök jelenlétében avathatják fel szeptember 4-én a két ország határához vezető Bihar–Bors autópálya-szakaszt és az új határátkelőt. Erről Ovidiu Barbier, a romániai közúti infrastruktúrát kezelő társaság (CNAIR) igazgatóhelyettese beszélt egy televíziós interjúban. Mint mondta, jelenleg kormányszinten zajlik a kétoldalú egyeztetés annak érdekében, hogy Borsnál megnyíljon az új, Bors II-nek nevezett, a személy- és teherforgalomnak is elérhető határátkelő, amely mindkét menetirányban tíz-tíz sávos lesz. Lapunknak magyar részről nem erősítették meg Orbán Viktor és Ludovic Orban közös részvételét az eseményen.

A kolozsvári Krónika beszámolója szerint a CNAIR 2018 decemberében írta alá a szerződést az észak-erdélyi autópálya határ menti szakaszának kivitelezésére. A Bihart Borssal összekötő 5,35 kilométeres sztrádaszakaszon júliusban fejezték be a munkálatokat, de már akkor tudni lehetett, hogy azt csak ősszel nyitják meg a forgalom előtt, amikor elkészül az átkelő is a román–magyar határon. Magyar oldalon a korábbi bejelentések szerint augusztus közepére meglesz minden engedély az M4-es autópálya 29,5 kilométeres Berettyóújfalu–Nagykereki országhatárhoz vezető szakaszának átadásához.

Romániában az utóbbi harminc év egyik állandó problémája a sztrádaépítés, illetve annak meghiúsulása vagy lassú üteme. Idén is ez jellemző: az út- és vasútépítéseket követő romániai Pro Infrastruktúra Egyesület elemzése szerint reálisan 23 kilométer, különösen szerencsés helyzetben pedig 64 kilométer újonnan épülő autó­pálya nyílhat meg 2020-ban. A korábbi, szociáldemokrata kormány ígéretei értelmében tavaly 180 kilométer autó­pályát kellett volna átadni a forgalomnak, de ebből mindössze 44 kilométernyi valósult meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.