Ősszel és télen is látogatható a Tüskevár helyszíne

A tihanyi Levendulaház, a bakonybéli Pannon Csillagda és a tapolcai Tavasbarlang mellé újabb zászlóshajó került a Balaton-felvidéki Nemzeti Park flottájába. A szeptember végén megnyílt Kis-Balaton Látogatóközpont és a megújult diás-szigeti Fekete István-emlékhely, benne Matula bácsi kunyhója az őszi, téli és tavaszi hónapokban is várja az érdeklődőket.

2020. 10. 26. 10:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Akik nyaranta elsősorban a balatoni turisztikai látványosságok miatt keltek útra kirándulóként, bakancsos vagy kerékpáros turistaként, egyénileg vagy csoportosan, azoknak most a „nagy víztől” délnyugatra eső Kis-Balatont, a magyar tenger egykori nyúlványának számító, szelíd, természetvédelmi tájegységet érdemes felkeresni. Habár a Diás-sziget, a Fekete István-emlékhely, a hozzá tartozó és a Tüskevár című gyerekfilm hangulatát idéző Matula-kunyhó hosszú évtizedek óta kedvelt kirándulóhelye elsősorban kisgyermekes családoknak, az oda látogatók most újra felfedezhetik a természet és a hozzáértő emberi kéz csodáját. Ősszel, télen és tavasszal is nyitva áll a Balaton-felvidéki Nemzeti Park tizenötödik vendégváró és -marasztaló létesítménye, az 1,2 milliárd forintból kialakított Kis-Balaton látogatóközpont, ahol többek között a tájegység természeti értékeit bemutató interaktív kiállítás, a létesítmény mozitermében pedig Bárány László lenyűgöző természetfilmje várja az érdeklődőket.

Nem csak nyáron ideális célpont a Kis-Balaton: a nemrég átadott látogatóközpont egész évben várja a kirándulókat
Fotó: Varga György / MTI

Fokozottan védett modellrezervátum a Kis-Balaton, ezért hogy minél kisebb legyen az ökológiai lábnyom, a gyalogos, kerékpáros – időnként a környezetkímélő golfautós – diás-szigeti túrákat szakemberek vezetik.

A téli fagynak is ellenálló, tíz kilométer hosszú Hévíz-patakon való evezés, a szemet-lelket gyönyörködtető tavirózsás vízi út minden évszakban különleges élményt ígér a látogatóknak.

A három-négy órás, egy időben legfeljebb negyven fővel induló túrákat november 1-jétől március 30-ig csak hétvégékre lehet tervezni. A karácsonyi és az újévi ünnepnapokon nem indítanak Hévíz-pataki túrákat.

Védett élőhely. A Kis-Balaton olyan különleges növényzettel, halállománnyal és madárvilággal rendelkezik, hogy nem véletlenül került a vadvizek és a vízimadarak élőhelyéről és védelméről született rámszari egyezmény hatálya alá. Hetven éve 1403 hektáros kiterjedéssel szerepel a természetvédelmi törzskönyvben Kis-Balaton néven, 1986-ban százötven négyzetkilométerrel bővült a védett területe, és tájvédelmi körzetként a Balaton-felvidéki Nemzeti Park szervezetébe került.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.